Így lesz a zöld „rémből” isteni fogás: rakott brokkoli

A brokkoli vitaminban és tápanyagban gazdag zöldség, mégis sokan mellőzik, mondván, nem finom. Pedig dehogynem az! Csak egy jó recept alapján kell elkészíteni.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma | olívaolaj | 15 dkg rizs | 50 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen | 1 evőkanál őrölt pirospaprika | 3 gerezd fokhagyma | 50 dkg paradicsom | só, frissen őrölt bors | 30 dkg brokkoli | 2 dl tejföl | 2 tojás | 10 dkg félkemény sajt

1. Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, adjuk hozzá az átmosott, lecsöpögtetett rizst. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst, ezt is pirítsuk le. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és a felkockázott paradicsomot.

2. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk hozzá 1,5 dl vizet, majd lefedve pároljuk 20 percig. Olykor keverjük meg, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Főzzük, amíg a rizs megpuhul.

3. A kész a ragut szedjük tűzálló tálba, tegyük rá nyersen a rózsákra szedett brokkolit. Alufóliával lefedve tegyük 230ºC-ra előmelegített sütőbe 10 percre. Közben keverjük el a tejfölt az egész tojásokkal, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a fóliát a tepsiről, szedjük a brokkolira a tejfölt. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe (fedés nélkül) 15 percre.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC
SÜTÉS: 10 + 15 PERC
KALÓRIA: 770 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. szeptemberi számában jelent meg, még több brokkolis fogással együtt.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője