Kedvencünk a palacsinta: 5 fenséges recept, aminek lehetetlen ellenállni

Mindegy, hogy klasszikus vagy amerikai, mogyorókrémes vagy túrós, a palacsinta olyan kedvenc, amire nehéz nemet mondani. Nekünk a legtöbbször nem is sikerül.

Őszi kedvenc: almás palacsintatorta karamellöntettel

HOZZÁVALÓK EGY 25-30 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A tésztához: 45 dkg liszt | 8 dl tej | 4 tojás | csipet só | 4 dkg cukor | 2 darab alma, reszelve | olaj a sütéshez
A sült almához: 5 darab alma | 10 dkg barna cukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 4 dkg vaj/margarin | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja
Az öntethez: 3 dl habtejszín | 40 dkg cukor

1. A sült almához kimagozzuk az almákat, szeletekre vágjuk. A többi hozzávalóval egy serpenyőbe tesszük, magas lángon megkaramellizáljuk 4-5 perc alatt, majd félretesszük hűlni. A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, majd a megszokottnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, 10-12 darabot.

2. Az öntethez felforraljuk a tejszínt. A cukrot folyamatos kevergetés mellett egy magas falú edényben megkaramellizáljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a forró tejszínt. Félretesszük hűlni.

3. A palacsintákat összetöltjük a karamellöntettel úgy, hogy a rétegek közzé egy-egy evőkanál sült almát is szórunk. A tetejét megcsorgatjuk a maradék öntettel, melegen vagy hidegen tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC
KALÓRIA: 6102 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. szeptemberi számában jelent meg, ahol még több őszi gyümölccsel készült édességet találtok.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós

A kisebbekre gondolva: banános palacsintadínó

A palacsinta sok gyerek első számú kedvence, különösen akkor, ha például dínó formában készül. Persze az embernek nincs mindig annyi ideje, hogy ilyen reggelivel lepje meg a csemetéjét, de azért havonta egyszer-kétszer nyugodtan lehet kedveskedni. :)

A receptet itt találjátok.

Azoknak, akik nem tudnak betelni vele: sült túrós palacsinta

A kisütött, túróval megtöltött palacsintákat rakottas formájában is el lehet készíteni –  így is mennyei! Különösen a vaníliás öntetet szeretjük rajta, ami teljesen megbolondítja a palacsintahalmot.

Itt találjátok a palacsinta receptjét.

Diétás változat: túrós-narancsos zabpehelypalacsinta

Természetesen akkor sem kell lemondani a finomságról, ha valaki orvosi diétát vagy fogyókúrát tart éppen, a túrós-narancsos zabpehelypalacsinta szénhidráttartalma ugyanis minimális.

Ha elkészítenétek, ide kattintsatok!

Nyugati módra: mogyorókrémmel töltött amerikai palacsinta

Bár itthon a papírvékony palacsinta kultuszának hódolunk, az amerikai változatot sem érdemes mellőzni, mert a maga nemében ez is isteni, különösen, ha nem sajnáljuk belőle a mogyorókrémet.

A receptért ide kattintsatok!

Szöveg: D.A.

Fotó: Nagy Tünde, Francsics Annamária, Vrábel Kriszta