Őszi kedvenc: almás palacsintatorta karamellöntettel
HOZZÁVALÓK EGY 25-30 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 45 dkg liszt | 8 dl tej | 4 tojás | csipet só | 4 dkg cukor | 2 darab alma, reszelve | olaj a sütéshez
A sült almához: 5 darab alma | 10 dkg barna cukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 4 dkg vaj/margarin | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja
Az öntethez: 3 dl habtejszín | 40 dkg cukor
1. A sült almához kimagozzuk az almákat, szeletekre vágjuk. A többi hozzávalóval egy serpenyőbe tesszük, magas lángon megkaramellizáljuk 4-5 perc alatt, majd félretesszük hűlni. A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, majd a megszokottnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, 10-12 darabot.
2. Az öntethez felforraljuk a tejszínt. A cukrot folyamatos kevergetés mellett egy magas falú edényben megkaramellizáljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a forró tejszínt. Félretesszük hűlni.
3. A palacsintákat összetöltjük a karamellöntettel úgy, hogy a rétegek közzé egy-egy evőkanál sült almát is szórunk. A tetejét megcsorgatjuk a maradék öntettel, melegen vagy hidegen tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC
KALÓRIA: 6102 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. szeptemberi számában jelent meg, ahol még több őszi gyümölccsel készült édességet találtok.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
A kisebbekre gondolva: banános palacsintadínó
A palacsinta sok gyerek első számú kedvence, különösen akkor, ha például dínó formában készül. Persze az embernek nincs mindig annyi ideje, hogy ilyen reggelivel lepje meg a csemetéjét, de azért havonta egyszer-kétszer nyugodtan lehet kedveskedni. :)
A receptet itt találjátok.
Azoknak, akik nem tudnak betelni vele: sült túrós palacsinta
A kisütött, túróval megtöltött palacsintákat rakottas formájában is el lehet készíteni – így is mennyei! Különösen a vaníliás öntetet szeretjük rajta, ami teljesen megbolondítja a palacsintahalmot.
Itt találjátok a palacsinta receptjét.
Diétás változat: túrós-narancsos zabpehelypalacsinta
Természetesen akkor sem kell lemondani a finomságról, ha valaki orvosi diétát vagy fogyókúrát tart éppen, a túrós-narancsos zabpehelypalacsinta szénhidráttartalma ugyanis minimális.
Ha elkészítenétek, ide kattintsatok!
Nyugati módra: mogyorókrémmel töltött amerikai palacsinta
Bár itthon a papírvékony palacsinta kultuszának hódolunk, az amerikai változatot sem érdemes mellőzni, mert a maga nemében ez is isteni, különösen, ha nem sajnáljuk belőle a mogyorókrémet.
A receptért ide kattintsatok!
Szöveg: D.A.
Fotó: Nagy Tünde, Francsics Annamária, Vrábel Kriszta