HOZZÁVALÓK EGY 16 ÉS EGY 8 SZELETES TORTÁHOZ:
A piskótához: 12 tojás | 24 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 30 dkg liszt
A tekercshez: 30-40 dkg baracklekvár
A krémhez: 6 dl tej | 15 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 1 liter hideg habtejszín | 40 dkg őszibarack (befőtt is jó) | 3 teáskanál zselatin
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
2. A masszából 4 lapot kenünk sütőpapírral fedett sütőlemezre: 2 darab kb. 30×30 cm-es legyen, illetve 2 kerek, 22, illetve 16 cm átmérőjű. 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük (egyenként) 8-10 perc alatt.
3. A 30×30 cm-es lapokról lehúzzuk a sütőpapírt, rákenjük a lekvárt, mindkettőt szorosan feltekerjük. A lekvárral töltött roládokat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
4. Egy kb. 1 liter űrtartalmú, félgömb alakú tálat és egy 22 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk átlátszó fóliával, szorosan kirakjuk őket a piskótaszeletekkel. (A tortaformánál az alját és az oldalát is kirakjuk a tekercsekkel.)
5. A krémhez felforralunk 4 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 2 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, a kockázott őszibarackot, végül az 1,5 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
6. A krémet az előkészített formákba töltjük, majd befedjük a kerek tortalapokkal. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálalás előtt egymásra helyezzük a tortákat.
ELKÉSZÍTÉS: 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 4×8-10 PERC
KALÓRIA: 7537 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre