HOZZÁVALÓK 24 DARABHOZ:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2,5 dkg élesztő | 8 dkg vaj/margarin | 3 evőkanál cukor | csipet só | 3 dl tej | 1 tojás | 1 teáskanál fahéj
A töltelékhez: 8 dkg vaj/margarin, olvasztva | 1 evőkanál fahéj | 3 evőkanál porcukor | 10 dkg mazsola
A kenéshez: 1 evőkanál tej | 1 tojás
1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lágy vajat/margarint, a cukrot, a sót, a langyos tejet, a tojást és a fahéjat, majd alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen – kb. 30-40 perc alatt – duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk.
2. Megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. A fahéjat összekeverjük a porcukorral, megszórjuk vele a tésztát, ráhintjük a mazsolát is. Mint a rétest, feltekerjük hosszabbik oldalánál kezdve. 2 cm vastag darabokat (csigákat) vágunk belőle, és sütőpapírral fedett sütőlemezre ültetjük.
3. A tejjel felvert tojással megkenjük a csigákat, és megsütjük a 180 ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 25-30 PERC
KALÓRIA: 164 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. szeptemberi számában jelent meg, még több csiga és batyu recepttel együtt.
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője