HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
A palacsintához: 2 tojás | 3-4 dl tej | 20 dkg liszt | csipet só | 2 evőkanál vaj, olvasztva | olaj
A töltelékhez: 50 dkg túró | 10 dkg porcukor | 1 csomag vaníliás cukor | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
A meggyhez: 20 dkg magozott meggy (fagyasztott) | 2 dl rum | 5 dkg cukor | 1 rúd fahéj
Az öntethez: 3 dkg liszt | 4 dkg vaj | 6 dl tej | 3 tojássárgája | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor
1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a folyadék felét és a lisztet, a sót, és az olvasztott vajat, majd csomómentesre keverjük a masszát. Ezután adagoljuk hozzá a többi folyadékot, addig keverjük, amíg homogén, tejszínsűrűségű masszát kapunk. A palacsintákat egyesével megsütjük az olajjal kikent palacsintasütőben.
2. A túrót krémesre keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a narancshéjjal. A meggyet összeforraljuk a rummal, a cukorral és a fahéjjal, állni hagyjuk. (Ez előző nap is elkészíthető.) Az öntethez enyhén megpirítjuk a lisztet a vajon, felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett csomómentesen sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzákeverjük a tojássárgáját.
3. A palacsintákat megtöltjük a túrós krémmel, és egy hőálló üvegtálba helyezzük (20×30 cm-es). Ráöntjük a tojásos öntetet, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 15 perc alatt. A rumos meggyel tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
SÜTÉS: 15 PERC
KALÓRIA: 874 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. októberi számában jelent meg, amelyben több édes és sós palacsinta alternatívát is találtok.
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője