A francia eredetű pite tölteléke ezerféleképpen variálható, mi most a csirkés, brokkolis, cukkinis variációra szavazunk. ;)

HOZZÁVALÓK EGY 30X30 CM-ES TEPSIHEZ:

1 csomag friss leveles tészta (25 dkg) | 1 fej vöröshagyma | 3 evőkanál olívaolaj | 20 dkg csirkemellfilé | 2 darab salátacukkini (40 dkg) | 1 gerezd fokhagyma | 1 darab kaliforniai paprika | 50 dkg brokkoli | só, frissen őrölt bors | 2,5 dl főzőtejszín | 3 tojás | 15 dkg cheddar sajt | 1 csokor petrezselyem

1. A leveles tésztát kitekerjük, egy sütőpapírral borított tepsibe terítjük úgy, hogy a széleire is jusson. Sütőpapírral lefedjük, nehezéket szórunk rá (pl. lencse, bab, sütőgolyó stb.), és 180 °C-ra előmelegített sütőben elősütjük 15 perc alatt. Eltávolítjuk a nehezéket a papírral együtt.

2. Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajon, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, körbepirítjuk. A cukkinik szárvégeit levágjuk, almareszelőn lereszeljük, a csirkéhez adjuk. A fokhagymát finomra vágjuk, ízesítjük vele a ragut, valamint hozzákeverjük a kis kockákra vágott paprikát is.

3. A brokkolit rózsáira szedve megpároljuk forró sós vízben pár perc alatt, leszűrjük, a zöldséges raguhoz keverjük. Hűlni hagyjuk.

4. A tejszínhez hozzákeverjük a tojásokat, eldolgozzuk a raguval, belekeverjük az aprított petrezselymet is. Az elősütött tésztába öntjük a masszát, reszelt cheddart szórunk rá. 180 °C-on sütjük még 45 percig.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC
SÜTÉS: 15-45 PERC
KALÓRIA: 3049 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője