A mák és a narancsos ízvilág remekül kiegészíti egymást. Ha ti is szeretitek, akkor ne hagyjátok ki receptünket!

HOZZÁVALÓK 2 RÚDHOZ:

A tésztához: 25 dkg vaj/margarin | 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 dkg só | 1,5-2 dl hideg víz | 1 teáskanál ecet
A máktöltelékhez: 1,5 dl víz | 10 dkg cukor | 10 dkg méz | 40 dkg darált mák | 1 (kezeletlen) citrom héja | 10 dkg kekszmorzsa
A narancspudinghoz: 8 dl tej | 7,5 dkg cukor | 2,5 csomag vaníliás pudingpor | 4 (kezeletlen) narancs héja

1. A tésztához 5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A vízben elkeverjük az ecetet, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk. A vajas/margarinos részhez téglalap alakúra formázzuk a 20 dkg vajat/margarint két sütőpapír között. Hűtőszekrényben tároljuk kb. 1 órát, amíg a tészta is pihen.

2. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon lóhere alakúra nyújtjuk, a közepére rakjuk a vajas/margarinos téglát, majd az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a füleket. Kinyújtjuk. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit ráhajtjuk a dupla tésztarészre (ezt nevezzük szimpla hajtásnak).

3. A tésztát elfordítjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk, és a két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk (mint egy könyvet, becsukjuk).

4. Hűtőben pihentetjük 1 órát, majd ismét egy szimpla és egy dupla hajtás következik, majd ismét pihen 1 órát.

5. Közben elkészítjük a tölteléket: a vizet, a cukrot és a mézet felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. Kihűtjük, belekeverjük a citrom héját és a kekszmorzsát. A narancspudinghoz felforralunk 6 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a 2 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Hozzákeverjük a narancs héját, kihűtjük.

6. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 50×30 cm-es lappá nyújtjuk. A hosszabbik oldalát megfelezve kettévágjuk. A máktöltelék felét a tésztalapok közepére tesszük egy csíkban, elosztjuk rajta a kihűlt, simára kevert pudingot, végül megszórjuk a maradék máktöltelékkel. A töltelék melletti széleket megkenjük tojással, majd befedjük velük a tölteléket úgy, hogy a lapok jól fedjék egymást. A réteseket átfordítva sütőpapírral fedett tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtott oldala legyen alul. Villával megszurkáljuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 25-30 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS: 1 ÓRA + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 25-30 PERC
KALÓRIA: 434 KCAL/SZELET (2606 KCAL/RÚD)

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. októberi számában jelent meg, még több mákos sütemény társaságában.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós