HOZZÁVALÓK KB. 16 DARABHOZ:
A tésztához: 8 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg darált dió | csipet só | fél (kezeletlen) citrom héja | 2 dl tej | 6 dkg cukor | 3 dkg élesztő | 2 tojássárgája | 1 tojás a kenéshez | 10 dkg dióbél a díszítéshez
A töltelékhez: 40 dkg szeder (fagyasztott) | 10 dkg cukor | 2 dl víz | 1,5 csomag vaníliás pudingpor
1. A töltelékhez összekeverjük a fagyott szedret a cukorral és 1 dl vízzel, felforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel, darált dióval, sóval és a citrom héjával. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, és felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima, fényes tésztává dagasztjuk.
3. Meleg helyen kelesztjük 30 percig, majd lisztezett munkalapon kb. 60×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük felvert tojással. A kihűlt tölteléket sima csöves nyomózsákba töltjük, a negyedét a lap hosszabbik szélére nyomjuk egy vékony csíkban. Szorosan áthatjuk a töltelékcsíkon a tésztát, majd a hajtásnál levágjuk az így kapott rudat. Ezt még háromszor megismételjük.
4. Az így kapott rudakat 4 részre vágjuk, majd csigákká tekerjük, sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük. Tojással megkenjük, megszórjuk durvára vágott dióval. Meleg helyen kelesztjük 15-20 percig. 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-18 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 15-18 PERC
KALÓRIA: 254 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. novemberi számában jelent meg, még több fantasztikus gyümölcsös sütemény társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós