A karácsonyt el sem tudjuk képzelni bejgli nélkül. De mi lenne, ha idén egy kicsit változtatnánk a recepten?

bejgli

HOZZÁVALÓK 2 RÚDHOZ:

A tésztához: 12 dkg vaj/margarin | | 30 dkg liszt | | csipet só 1 dl tej | | 3 dkg porcukor | | 1 dkg friss élesztő 1 tojássárgája + 1 tojás, szétválasztva a kenéshez

A töltelékhez: 15 dkg cukor | | 40 dkg darált mogyoró 7 dkg darált háztartási keksz vagy zsemlemorzsa 1 dl víz | | 1 evőkanál méz

1. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel és a sóval, majd hozzáadjuk a hideg tejben elkevert porcukrot, élesztőt és tojássárgáját. Sima tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percet hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A töltelékhez megkaramellizáljuk a cukor felét egy világos aljú lábosban, hozzákeverjük a darált mogyoró felét, kiöntjük egy sütőpapírra, jól elsimítjuk. Ha kihűlt, nyújtófával apróra összetörjük, egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a maradék darált mogyorót és a kekszet. A vizet forrásig hevítjük a mézzel és a maradék cukorral, majd a grillázsos keverékre öntjük, alaposan elkeverjük.

3. Tiszta (lisztmentes) munkalapon két darab, kb. 25×15 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából. Fele-fele arányban eloszlatjuk rajtuk a kihűlt mogyorós tölteléket úgy, hogy a szélein 1 cm-t üresen hagyunk. A két rövidebb szélén lévő, szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtjuk, majd a hosszabbik szélétől kezdve szorosan feltekerjük. 4 A bejgliket sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, tojássárgájával megkenjük, és hűtőszekrénybe tesszük száradni. A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kenünk, és szobahőmérsékleten pihentetjük 20-25 percet. 5 Hústűvel vagy fogpiszkálóval megszurkáljuk, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + PIHENTETÉS SÜTÉS 25-30 PERC KALÓRIA 2859 KCAL/RÚD

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/3. számában jelent meg, még több karácsonyi süteménnyel egyetemben.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre