Ramen – Japán
A levesek császára az ízletes, forró ramen, amely nem készül kétszer ugyanúgy. Ez a japán leves hosszú főzési ideje révén lesz annyira fantasztikus, a hús íze összeér benne az alaplével és a miszopasztával, ami nélkül elképzelhetetlen ez a finomság. A tetejére mindig kerül tojás, friss újhagyma és némi koriander.
Pho – Vietnam
Ha a ramen a császár, akkor a pho a császárné. Visszafogottabb, kevésbé hivalkodó, ugyanakkor kellemes és lágy ízű. Az alaplébe általában nem kerül más, mint tészta, hús, mungóbabcsíra és újhagyma. Tálaláskor csiliszósszal és savanyított fokhagymával ízesítjük. Kétféle phót különböztetünk meg, a hanoit és a saigonit – előbbi inkább sósabb, míg az utóbbi édesebb ízvilágú.
Szuvlaki – Görögország
A görögök olyan széles mosollyal tudják sorolni a kedvenc ételeiket, hogy talán ez a titka annak, hogy minden külföldi turista odavan értük. Többek között a szuvlakiért is, amely egyszerű rablóhús, hirtelen sütve, és természetesen tzatziki salátával tálalva. Igazi nyárias villámfogás, amelyet mi a tél derekán sem vetnénk meg.
Paella – Spanyolország
A leghíresebb spanyol ételnek egyetlen titka van, a finom és illatozó sáfrány. Ez a fűszer teszi igazán nagyszerűvé a paellát, amelyet tenger gyümölcseivel, garnélával és kagylóval tálalhatunk. A paella egytálétel, a spanyolok lapos, kétfülű serpenyőben készítik, majd az egyszerűség kedvéért onnan is fogyasztják el.
Goai halcurry – India
A Goa szigetéről származó curry egyszerre csíp a csilitől és édes a kókusztejszíntől, ráadásul a finom, hosszúszemű basmati rizs teszi igazán tökéletessé. Ez az étel fenségesen egyszerű, a fűszerek harmóniája olyan egyveleget alkot, amelyet lehetetlen megunni. A curry Indiában egy előre bekevert fűszekeverék, amelyet lepirítanak, és felöntik némi folyadékkal, alaplével, vízzel vagy tejszínnel. Ez az étel tulajdonképpen olyan, mint egy pörkölt, és nem összekeverendő a nálunk kapható curryfűszerrel, amely a curryfa leveléből készül.
Sült rizs – Thaiföld
A thaiok híres utcai étele, a pad thai egy egészen új szerzemény: az 1900-as évek második felében kreálták, célzottan a turistáknak szánva, azóta pedig meghódította az egész világ gyomrát. Nem csoda, hiszen ez az egyszerű étel egy gerezd lime-mal tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. A friss zöldségek, a a rizs és a hús vagy esetenként tenger gyümölcse nagyszerű kombináció.
Taco – Mexikó
A mexikói ételekben van valami olyan izgalom, amitől azonnal táncra perdülnénk. Ilyen a taco is. A friss zöldségek, a hirtelen sült csirke, a guacamole vagyis avokadókrém és a salsa teszi izgalmassá ezt a kukoricakenyérben tálalt finomságot. A lime és a koriander ennek az ételnek is nagy barátja.
Hummusz – Közel-Kelet
A hummusz a közel-keleti országok egyik kedvelt csemegéje. Ez a csicseriborsóból készült krém abszolút multifunkcionális. Remek reggeli, ebédre feldobhatjuk egy kis hússal, míg vacsorára tökéletes zöldségmártogatós. Emellett számtalan módon ízesíthető, ami szintén nagyon népszerűvé teszi. Ráadásul olcsó és fehérjedús.
Panna Cotta – Olaszország
A desszert akkor igazán jó, ha egyszerű. Az olaszok poharas tejpudingjában pedig nincs is semmi rendkívüli, nem kell hozzá más, csak tejszín, zselatin és jó minőségű vaníliarúd. Ízesíthetjük gyümölcsökkel, karamellel, csokoládéval – attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak.
Macaron – Franciaország
Ha eszünkbe jut, elalélunk. A franciák a macaronnal feltették az i-re a pontot, mi álmunkban sem tudunk finomabbat elképzelni. A roppanós külső rész lágy és ízes krémet takar, amely akkor igazán tökéletes, ha van benne egy kis ellentmondás. Mondjuk egy kis fleur de sel, ami nem más, mint egy különleges francia só. A macaron aprólékos munkát és nagy szakértelmet kíván, szerencsére országszerte több helyen is megkóstolhatjuk, és nem kell érte egészen Párizsig repülnünk.
Szöveg: M. M.
Fotó: Pinterest, Unsplash