9 tradicionális húsvéti fogás a világ különféle tájairól

Húsvétkor mindenhol megtelnek az asztalok a hagyományos ünnepi ételekkel. Itthon a sonka, a tojással készült fogások, krémek vagy az édes kalácsok hódítanak, de a Föld más területein szintén különféle tradicionális finomságokkal készülnek az alkalomra. Lássuk, melyek ezek!

Görögország – Görög húsvéti leves

húsvéti ételek

A görögök gyakran készítenek húsvétkor levest. A friss zöldségekkel és fűszerekkel gazdagított, forrón fogyasztandó ételbe hosszú szemű rizs és bárányhús is kerül.

Szicília – Bárányos pite

Bárányos olasz pite

A bárányos piték a húsvéti időszakban elképesztően népszerűek Szicíliában.

Franciaország – Citromtorta

Francia citromtorta

Az egyszerre édes és savanykás ízű francia citromtorta az egyik fő kiegészítője a húsvéti ünnepnek Franciaországban.

Olaszország – Ráksaláta

Olasz ráksaláta

Ez a könnyű ráksaláta jól helyettesíti a szintén tradicionális, de sokkal laktatóbb és nehezebb olasz ételt, a sült angolna-salátát. Készítés közben egy pici pirospaprikát is felhasználnak, így kap az ínycsiklandó fogás füstös ízt.

Olaszország – Frittata

Frittata

A tipikus olasz fogáshoz húsvétkor egy kevés füstölt kolbászt is hozzáadnak, így ünneplik meg a hosszú böjt végét.

Paraguay – Chipa

Chipa

A paraguay-i húsvéti reggelik fő kiegészítője a sajtos kenyér, amit sűrű, kissé ragacsos tésztájával az amerikai bagelhez lehetne hasonlítani.

Lengyelország – Bialy Barszcz

Húsvéti ételek

A lengyelek taradícionális húsvéti levesének titka a sok-sok torma.

Finnország – Pulla

Pulla

A finnek édes, kardamommal fűszerezett süteményét fonott kalács formájában is elkészíthetjük, vagy akár kis zsemléket is formázhatunk a tésztából.

Egyesült Királyság – Hot cross bun, azaz az angol húsvéti zsemle

Hot cross bun

Ősi angolszász hagyomány szerint a britek ebben az időszakban mindig elkészítik a híres kelt tésztás receptjüket. Régen ezekkel a kis süteményekkel köszöntötték a tavasz istennőját, Eostre-t. A gazdag desszertet aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal, szerecsendióval vagy például gyömbérrel ízesítik.

Összeállította: D. E.

(saveur.com; thespruce.com)