HOZZÁVALÓK EGY 20-22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 5 nagy tojás | 15 dkg porcukor | 15 dkg liszt
A krémhez: 85 dkg tejföl | 10 dkg porcukor | 1 (kezeletlen) citrom | 50 dkg eper
1. Az egész tojásokat elektromos habverővel verjük nagyon habosra, fehéredésig a porcukorral 4-5 perc alatt. Szitáljuk hozzá a lisztet, óvatosan keverjük össze a tésztát. Felezzük el a masszát, és két részletben süssük készre a piskótát egy 20-22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában, 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt. (Ha van magasabb formánk, akkor egyben is süthetjük, de akkor a sütési idő is megnő kb. 15 perccel). Tűpróbával ellenőrizzük, majd vízszintesen vágjuk félbe mindkét piskótát. Összesen tehát 4 lapot kapunk.
2. A tejfölt keverjük simára a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. 35 dkg epret mossunk meg, csumázzuk ki, kockázzuk fel apróra.
3. Tegyünk félre a tejfölös krémből kb. 1,5 dl-t, a többibe keverjük bele a kockázott epret. Osszuk az eperdarabos krémet 4 részre, töltsük össze vele a piskótalapokat a tiszta tortaformában, a tetejére is kerüljön krém.
4. Pihentessük a hűtőszekrényben 4-5 órát (de inkább egy éjszakát), ennyi idő alatt a folyékony tejfölkrém megszilárdul. Másnap vegyük ki a formából, kenjük meg a torta oldalát a félretett tejfölkrémmel, és legalább 1 órára tegyük vissza a hűtőszekrénybe. A maradék tisztított, darabolt eperrel és friss citromfű-levelekkel díszítve tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 2×25 PERC
KALÓRIA: 3308 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2018/5. számában jelent meg.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.