Bűvös hármas: Májkrém, sajtkrém, tortilla – Készítsük házilag!

Sok olyan élelmiszer van, amit inkább készen megveszünk, mint hogy az elkészítésével bajlódnánk, pedig a házi verzió sokszor finomabb és egészségesebb is!

Házi tortilla garnélával, avokádóval, zöldségsalsával

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

A tortillához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 teáskanál só fél csomag sütőpor | 4 evőkanál olívaolaj | 2 dl langyos víz
A töltelékhez: 2 gerezd fokhagyma | só, bors 1 kis csokor koriander | 3 darab avokádó | 20 dkg paradicsom 1-1 darab sárga és zöld kaliforniai paprika | 1 darab kígyóuborka 1 kis csokor újhagyma | 1 citrom facsart leve | 1 dl olívaolaj 50 dkg garnélarák

1. A tortillához a lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral és az olajjal. Mikor homogén az állaga, hozzáadjuk a langyos vizet, alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A pihentetett tésztából 4 egyforma golyót formázunk, majd lisztezett vágódeszkán palacsinta vékonyságúra nyújtjuk sodrófával.

2. Egy felhevített teflonserpenyőben sütjük minden oldalát 1-2 percig, míg kicsit felhólyagosodik és megbarnul. Sütés után gyorsan formázzuk, mert hamar törékennyé válik: melegen sodrófára hajtjuk.

3. A töltelékhez mozsárba tesszük a meghámozott fokhagymát, csipet sót, 2-3 szál koriandert, borsot és a kimagozott, meghámozott avokádót, összepépesítjük (vagy botmixerrel leturmixoljuk).

4. A salsához nagyon apróra vágjuk a megmosott, kimagozott paradicsomot és paprikákat, uborkát, illetve a finomra vágott újhagymát. Belefacsarjuk fél citrom levét, beletesszük a maradék aprított koriandert, sózzuk.

5. Az olívaolajon megsütjük a megtisztított, megmosott garnélákat, közben sózzuk, a maradék citromlével meglocsoljuk. A tortilla belső felét megkenjük az avokádókrémmel, pár evőkanál zöldségsalsát rakunk bele, végül megtöltjük néhány rákkal.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC
KALÓRIA 911 KCAL/ADAG

Házi májkrém friss kenyérrel

HOZZÁVALÓK:

A májkrémhez: 10 dkg füstölt húsos szalonna vagy bacon 5 dkg vaj | 2 fej vöröshagyma (10 dkg) | 1 gerezd fokhagyma 50 dkg csirke-, borjú- vagy sertésmáj 15 dkg natúr krémsajt (vagy mascarpone) 1 teáskanál só | 1-1 kávéskanál bors és szárított majoránna 1 teáskanál méz (elhagyható)

A kenyérhez: 50 dkg kenyérliszt + a formához 1 csapott evőkanál só | 1 teáskanál cukor 1 tasak szárított élesztő | 3,5 dl langyos víz 1 evőkanál olaj + a formához

1. A kenyérhez összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és a szárított élesztővel, ráöntjük a langyos vizet és az olajat. Galuskaszerű masszává keverjük. Konyharuhával letakarjuk, egy éjszakát pihentetjük szobahőmérsékleten.

2. Másnap egy hőálló, lefedhető edényt (pl. jénait, vaslábast) kizsírozunk, kilisztezünk, majd a nyúlós, kissé ragadós masszát belehalmozzuk. Liszttel megszórjuk a tetejét, majd lezárjuk az edényt, és 35-40 percre 220 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük. Ekkor 180 ºC-ra mérsékeljük a hőfokot, levesszük az edény tetejét, és további kb. 10 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Egy rácsra fordítjuk a formából.

3. A májkrémhez a szalonnát apróra vágjuk, serpenyőben sütni kezdjük a vajon, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát. Amikor üveges, rádobjuk az ereitől megtisztított, szükség szerint feldarabolt májat, jól átpirítjuk nagy tűzön, 5 perc alatt. Amikor szép pirult a máj széle, lehúzzuk a lángról, 5 percig pihentetjük. Sózzuk, borsozzuk.

4. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a krémsajtot, a majoránnát, majd botturmixszal összedolgozzuk. Mézzel ízesíthetjük. Hűtőben 2-3 napig eláll.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45-50 PERC
KALÓRIA 4177 KCAL/EGÉSZ ADAG

Focaccia házi krémsajttal, koktélparadicsommal

HOZZÁVALÓK:

fél dl tej | 1-1 teáskanál cukor és só | 1 csomag szárított élesztő 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2 + 2 evőkanál olívaolaj 1,5 dl langyos víz | 2 szál rozmaringág | nagy szemű só 20 dkg koktélparadicsom

A krémsajthoz (15-20 dkg-hoz): 1,5 liter házi teljes tej 1,5 evőkanál 10%-os ecet vagy fehérborecet | só

1. A krémsajthoz a házi tejet fazékba öntjük, 80 ºC-ra melegítjük (pasztörizáljuk). Hagyjuk, hogy 40 ºC-ra hűljön, ekkor hozzáadjuk az ecetet. Lefedve pihentetjük 15 percet, ezalatt összeáll az alvadék. Kézi habverővel addig keverjük, míg jól áttörik.

2. Ha úgy látjuk, hogy már szűrhető, akkor muszlinkendőbe öntjük (finom szűrő is megfelel), lecsepegtetjük. Egy óra múlva, amikor lecsepegett az összes savó, megsózzuk a sajtot.

3. A focacciához a langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, 10 percig állni hagyjuk. A sót, a lisztet, 2 evőkanál olívaolajat, vizet összedolgozzuk az élesztős keverékkel, kidagasztjuk. Lefedve kelesztjük 1 órát.

4. Lisztezett vágódeszkán fél cm vastag téglalappá nyújtjuk a megkelt tésztát sodrófával, majd kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Rátépkedjük a rozmaringleveleket, rászórjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, a nagy szemű sót, és 230 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Kivesszük, kanállal rászaggatjuk a krémsajtot, tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + PIHENTETÉS ÉS KELESZTÉS
SÜTÉS 10 PERC
KALÓRIA 2411 KCAL/EGÉSZ ADAG

A receptek a Nők Lapja Konyha 2018/5. számában jelentek meg.

Receptek: Hernyák Tomi
Fotók: Gyugyi Péter