Elérkezett a tökfélék szezonja, igyekezzünk minél többet fogyasztani ezekből a vitamindús finomságokból! Tévedés, hogy a tökfőzeléken, a rántott cukkinin és a padlizsánkrémen kívül nem lehet ezekkel mit kezdeni, egy finom töltetékkel szuper egytálételt készíthetünk belőlük! Mutatjuk, hogyan:

Currys-gyömbéres húsraguval töltött cukkini

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 30 dkg darált sertéshús, 4-5 cm-es friss gyömbérdarab, 1 evőkanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál frissen tört római kömény, 3 gerezd fokhagyma só, frissen őrölt bors, 1 teáskanál csilikrém vagy 1 kisebb csilipaprika, aprítva 1 kis csokor petrezselyem, 1 kg zsenge cukkini (4 kisebb darab)

1. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg az olívaolajon, adjuk hozzá darált húst, a hámozott, reszelt gyömbért, a curryt, a római köményt és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk át, majd lefedve pároljuk puhára. Ízesítsük sóval, borssal, a csilikrémmel.

2. Keverjük hozzá az aprított petrezselymet, töltsük a ragut a kivájt, sós vízben 5 perc alatt előfőzött cukkinikbe. 230 ºCra előmelegített sütőben süssük készre 20 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 349 KCAL/ADAG

Kuszkuszos padlizsán mentás joghurttal

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

60 dkg padlizsán (2 közepes darab), 2 evőkanál olívaolaj, 20 dkg kuszkusz, 2 gerezd fokhagyma, 1 (kezeletlen) citrom, 1 teáskanál frissen őrölt római kömény, 1 teáskanál csilikrém só, frissen őrölt bors, 1 csokor friss menta, 3 dl natúr joghurt

1. A padlizsánokat vágjuk ketté, majd késsel irdaljuk be a belső felét cm-ként átlósan, vigyázzunk, ne vágjuk át a padlizsánt. Felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon süssük puhára a padlizsánok mindkét oldalát (oldalanként 6-6 perc).

2. A kuszkuszt főzzük ki 1-2 perc alatt lobogó sós vízben, majd szűrjük le. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük el a zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával és facsart levével, a római köménnyel és a csilikrémmel. Sóval, borssal, az aprított menta felével fűszerezzük.

3. Halmozzuk az elősütött padlizsánokra a kuszkuszt. A maradék mentát turmixoljuk le a joghurttal. Tálaláskor öntsük a mentás joghurtot a padlizsánokra.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KALÓRIA 373 KCAL/ADAG

Paradicsomos darált hússal töltött tökkarika

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma | 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 40 dkg darált sertéshús | 2 gerezd fokhagyma só, frissen őrölt bors, 1 csokor kapor | 1 kg zsenge tök, 5 dl paradicsomszósz, 5 dkg reszelt sajt

1. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg az olívaolajon, adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát, majd a darált húst és a zúzott fokhagymát, pirítsuk át. Lefedve pároljuk puhára a húst, ízesítsük sóval, borssal, végül keverjük hozzá a finomra vágott kaprot.

2. A tököt mossuk meg, vágjuk fel 4 vastag karikára, távolítsuk el a magokat, helyezzük tepsibe, enyhén sózzuk meg, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal. 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük elő 15 perc alatt. Töltsük az elősütött tökökbe a húsos tölteléket.

3. A paradicsomszószt hígítsuk fel 3 dl vízzel, sózzuk meg, borsozzuk, majd öntsük a töltött tökkarikák alá. Szórjuk meg a reszelt sajttal a tököket, majd 230 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 20 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 15-20 PERC
KALÓRIA 455 KCAL/ADAG

A receptek a Nők Lapja Konyha magazin 2018/06. számában jelentek meg!

Recept és fotók: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.