HOZZÁVALÓK 18-20 DARABHOZ:
A fánkhoz: 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 5 dkg puha vaj/margarin 2,5 dl tej | 5 dkg cukor | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | olaj a sütéshez A fagylalthoz: 2,5 dl tej | 2,5 dl habtejszín | 15 dkg cukor | 6 tojássárgája
A díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé
1. A fánkhoz keverőtálba tesszük a lisztet, sót és a puha vajat/margarint. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd a tojássárgájával együtt a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk, letakarva kelesztjük 20 percig.
2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagra nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk. A korongok közepét kiszúrjuk egy kisebb, kb. 2-2,5 cm átmérőjű szaggatóval.
3. A fánkokat 15-20 percig kelesztjük konyharuhával letakarva. Közben felhevítjük az olajat, és a megkelt fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne kb. 3-3 perc alatt.
4. A fagylalthoz lábosban felforraljuk a tejet és a tejszínt. A cukor felét világos aljú lábasban egészen sötétre karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a forró tejes keveréket, folyamatosan kevergetjük, míg egynemű lesz.
5. A tojássárgáját villával simára keverjük a maradék cukorral, majd hozzáöntjük a szűrőn leszűrt karamellás tejet, végül csipet sót szórunk bele. Ismét melegíteni kezdjük, de ügyelünk, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik. Kevergetve besűrítjük. Teljesen kihűtjük az alapot, majd fagylaltgépben elkészítjük.
6. A kihűlt fánkokat félbevágjuk, 15-20 percre a fagyasztóba tesszük. Megtöltjük a fagylalttal, és az egyik felét a mikróban vagy gőz felett megolvasztott étcsokoládéba mártjuk. Azonnal tálaljuk vagy visszatesszük a mélyhűtőbe.
ELKÉSZÍTÉS 80 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 276 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/06. számában jelent meg, még több jégkrémszendvics recept társaságában! :)
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós