Külföldön nagy népszerűségnek örvendenek az ún. pinata torták, amikor a süteményt megvágva meglepetést (vagyis cukrot, csokoládét, esetleg gyümölcsöt) találunk a közepén. A francia drazsés változattal megéri bíbelődni, a gyerekeket biztosan lenyűgözi majd!

HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A piskótához: 8 tojás 16 dkg cukor fél csomag sütőpor 20 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej 8 dkg cukor 1 csomag vaníliás pudingpor 20 dkg vaj/margarin 10 dkg fehér csokoládé 10 dkg friss málna kb. 30 dkg francia drazsé + 7-10 dkg a díszítéshez

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.

2. A masszát két darab, kb. 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformákba öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, vízszintesen 2-2 lapba vágjuk, összesen 4 lapot kapunk. 2 lap közepét kiszúrjuk egy kb. 12 cm átmérőjű kiszúróval (vagy tállal/bögrével).

3. A krémhez felforraljuk a tej felét a cukorral, majd besűrítjük a maradék tejben elkevert pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, végül hozzákeverjük a gőz felett megolvasztott fehér csokoládét.

4. A torta töltéséhez megkenjük az első (teli) lapot a krémmel. Szórunk rá friss málnát, majd ráhelyezzük az egyik kiszúrt lapot, amit szintén megkenünk krémmel. Erre is málnát szórunk, ráfektetjük a másik kiszúrt lapot, és bevonjuk krémmel, megszórjuk málnával. Az így kapott üregbe beletöltjük a francia drazsét, befedjük a másik teli lappal.

5. A maradék krémmel egyenletesen bevonjuk a torta oldalát és a tetejét is, hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálalás előtt a francia drazséval díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 6252 KCAL/EGÉSZ TORTA

A receptet a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/02. lapszámában találjátok, még több pinata torta recepttel együtt!

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre