A focivébé idején kétségkívül akkor rúghatunk csak labdába a párunknál, ha együtt szurkolunk vele a meccsek idején, és/vagy még valami harapnivalót is kínálunk a drukkolásban megfáradt férfiembernek. Válasszatok az alábbi három, tuti befutó recept közül! :)

Csípős csirkeszárnyak joghurtos mártogatóssal

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

12 darab csirkeszárny | 15 dkg liszt | 2+1 evőkanál füstölt fűszerpaprika | 1 evőkanál őrölt római kömény | só, bors | 1 teáskanál csilipor 1,5 dl olívaolaj | 7 dkg vaj/margarin | 1 evőkanál almaecet | fél dl tabasco szósz vagy csípős paprikakrém | 1 dl paradicsomszósz | 2 evőkanál nádcukor

A mártogatóshoz: 2 dl natúr görög joghurt | 1 evőkanál füstölt csilipor | 1 evőkanál tabasco szósz | 1 evőkanál almaecet | 1,5 evőkanál nádcukor

1. A csirkeszárnyakat megtekerjük a forgónál, kettévágjuk, hogy legyen egy alsó és egy felső részük. A lisztet, 2 evőkanál füstölt fűszerpaprikát, a római köményt, a sót, a borsot és a csiliport összekeverjük, lapos tányérra szórjuk.

2. A csirkeszárnyakat belemártjuk az olívaolajba, lerázogatjuk, és beleforgatjuk a fűszeres lisztbe. Lerázzuk róluk a felesleget, majd tepsire sorakoztatjuk őket. 200 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük őket 40 percig, félidőben egyszer megfordítjuk, hogy mindkét felén ropogósak legyenek.

3. Amíg sülnek a szárnyak, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a paprikakrémet, a paradicsomszószt, az almaecetet, a maradék 1 evőkanál fűszerpaprikát, sót, borsot és a cukrot. Kis lángon, kavargatva összeolvasztjuk.

4. A mártogatós hozzávalóit eldolgozzuk egymással. Ha a csirkeszárnyak elkészültek, kivesszük őket a tepsiből, és még forrón beleforgatjuk a paprikakrémes szószba. A mártogatóssal együtt azonnal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 40 PERC
KALÓRIA 1025 KCAL/ADAG

Mac&cheese golyók bazsalikomos paradicsomszósszal

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

25 dkg rövid szarvacska (rövid csőtészta) | 4 púpozott evőkanál finomliszt + 20 dkg a panírozáshoz | 7 dkg vaj | 5 dl tej | só, bors | 15 dkg cheddar sajt | 5 dkg Gruyère sajt (vagy cheddar) | 3 tojás 1 dl tej | olaj a sütéshez | 30 dkg panko morzsa (helyettesíthető házi, nagy szemű zsemlemorzsával)

A mártogatóshoz: 3 dl paradicsomszósz |10 levél bazsalikom, apróra vágva | 2 gerezd zúzott fokhagyma | 1 teáskanál cukor | só, bors

1. A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük úgy, hogy fogkeménynél (al dente) kicsit keményebb maradjon (pl. ha a csomagolás 10 percet ír, akkor 7 percig főzzük). Leszűrjük, félretesszük.

2. A vajat felolvasztjuk egy kis lábosban, hozzáadjuk a lisztet, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet. Kevergetve sűrűre főzzük a mártást. Hozzáadjuk a lereszelt sajtokat, kavargatjuk, amíg felolvadnak. A sajtos masszát ráöntjük a tésztára, jól eldolgozzuk, és lefedve hűtőbe tesszük 3 órára.

3. A lisztet és a morzsát egy-egy lapos tányérba szórjuk. A felvert tojást a tejjel lazítva egy mélytányérba öntjük, megsózzuk.

4. A masszából golflabdányi gombócokat gyúrunk, majd a klasszikus módon bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük.

5. A mártogatós hozzávalóit kikeverjük, és a forró golyókkal együtt azonnal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 1165 KCAL/ADAG

Nacho grande

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

3 evőkanál olívaolaj | 1 nagy fej lila hagyma | 2 gerezd fokhagyma |  25 dkg darált marhahús | só, bors | 1 darab csilipaprika 1,5 dl paradicsomszósz | 1 konzerv vörös bab (28 dkg)| 2 darab érett paradicsom | 20 dkg tortillachips fél csokor koriander | 15-20 darab ecetes jalapeno karika | 5 dkg cheddar sajt | 2 dl tejföl

1. Az olívaolajat serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott lila hagyma háromnegyedét és a lereszelt fokhagymát, 1-2 percig kevergetjük. Rászórjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott csilit.

2. Felöntjük 1 dl vízzel, beleöntjük a paradicsomszószt is, majd 20-25 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a lecsöpögtetett babot és a felkockázott paradicsom háromnegyedét, majd még főzzük 5 percig.

3. Egy közepes méretű tepsibe (vagy több kisebbe) leterítünk egy adag tortillachipset, teszünk rá ragut, megszórjuk a maradék hagymával és paradicsommal, a finomra vágott korianderrel, jalapenóval. Addig folytatjuk a „rétegezést”, amíg az alapanyagok elfogynak.

4. A halom tetejére chips kerül, majd rászórjuk a lereszelt sajtot. 5 percre sütőbe tesszük grill fokozaton, ha kész, tejföllel pöttyözzük, és azonnal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 5 PERC
KALÓRIA 723 KCAL/ADAG

A receptek a Nők Lapja Konyha magazin 2018/06. számában jelentek meg!

Recept és fotók: Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere