Házi jégkrém tíz perc alatt
Pár perc alatt elkészíthetjük a mindössze két alapanyagból álló pálcikás jégkrémünket. Válasszunk ki egy tetszőleges gyümölcsöt (banán, málna, barack) és botmixerrel vagy turmixgéppel, valamint egy kevés tej hozzáadásával pár másodperc alatt pépesítsük. Töltsük az egészet egyszerű, diszkontokban kapható jégkrémformákba, és tegyük a fagyasztóba nagyjából három órára. Ha valaki érzékeny a tejtermékekre, akár ki is hagyhatja a receptből, hiszen a gyümölcspép megfagyva önmagában is ízletes desszert.
Tipp: Tegyünk egész gyümölcsdarabokat is a formánk aljára.
Gyümölcsös jégkocka
Ha igazán különleges és egészséges innivalót szeretnénk kortyolgatni a meleg napokon, akkor válasszunk ki egy nagyobb jégkocka tartót, és tegyünk apróra vágott gyümölcsöket és mentalevelet a rekeszekbe. Engedjük fel vízzel az egészet és tegyük a fagyasztóba. Sima vízbe, de akár limonádéba vagy ízesítetlen teába is kiváló hűsítő lesz az így elkészült finomság.
Tipp: Reszeljünk gyömbért, vágjunk uborkadarabokat vagy szórjunk levendulavirágot a formákba.
Almafalatok behűtve
A nyári szezonban inkább a dinnyét, a málnát és a barackot választjuk nassolnivaló gyanánt, de miért ne ehetnénk a legősibb gyümölcsöt, az almát a meleg hónapokban is? Vágjuk kis szeletekre, majd tegyük egy kisebb tálkába az egészet és hűtsük be jól. Frissítő, kissé fagyos és nem utolsó sorban kellemes és vitamindús finomság azoknak, akiknek nem érzékeny a foguk a hidegre.
Tipp: Szórjuk meg kevés fahéjjal a gerezdeket még a behűtés előtt, így még különlegesebb ízt kaphatunk.
Kávé fagyasztva? Igen!
Sokan a meleg hónapokban hidegen fogyasztják a kávét, de mi lenne ha fagyasztott formában is kipróbálnánk meleg tejjel keverve? Főzzünk le egy adag feketét, várjuk meg amíg teljesen kihűl, majd töltsük tetszőleges formájú jégkockatartóba a folyadékot. Érdemes egy kisebb kancsóval végrehajtani a műveletet, ebből kevésbé folyik mellé a kis adagokban csurgatott kávé. Fagyasszuk le a nedűt, majd éppen langyos tejbe dobjunk bele három vagy négy kockát.
Tipp: Uzsonnának sem utolsó, ha felturbózzuk tejszínhabbal vagy csokipasztillával a hűsítő italunkat.
Dinnyekockák egy kis csavarral
Itt a dinnyeszezon, valószínűleg mindenki hűtőjében ott lapul legalább egy negyednyi. Ha szeretnénk egy kicsit megbolondítani a piros gyümölcsöt, akkor vágjuk fel kockákra (a türelmesebbek háromszög alakúra), szúrjunk a falatokba pálcikákat, és mártsuk olvasztott csokoládéba (ez lehet tej-, ét-, vagy fehér csoki is) a gyümölcs egyharmad részét. Szórhatunk a tetejére mandulaforgácsot, aprított mogyorót vagy pisztáciát.
Tipp: Gyerekeknek forgassuk színes tortadarába a csokis dinnyéket.
Képek: Thinkstock