Mi lehet jobb egy házi kakaós csigánál vagy túró rudinál? Az, ha nem a megszokott kis méretben, hanem óriási kivitelben készül!

Óriás kakaós csiga

óriás kakaóscsiga

HOZZÁVALÓK:

A tésztához: 1,7 dl tej, 4 dkg cukor, 3 dkg friss élesztő, 50 dkg liszt + a nyújtáshoz csipet só, 2 tojás + 1 tojássárgája, 5 dkg puha vaj/margarin

A töltelékhez: 10 dkg vaj/margarin, 7 dkg porcukor, 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor

1. A tésztához a langyos tejbe beleszórunk kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, amíg felfut.

2. Közben tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojásokat és a tojássárgáját, majd az élesztős tejet is. Dagasztani kezdjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat/margarint, fényes, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva kelesztjük meleg helyen 35-40 percig.

3. Közben elkészítjük a tölteléket: megolvasztjuk a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot és a kakaóport, simára keverjük.

4. A megkelt tésztát körülbelül 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk lisztezett felületen (kb. 55×30 cm méretű legyen), és megkenjük a töltelékkel. A rövidebb oldalán kezdve 2 cm széles csíkokat vágunk a tésztából.

5. Az első csíkot feltekerjük, és egy sütőpapírral bélelt sütőtepsi közepére (vagy egy 26-28 cm átmérőjű tortaforma közepére) teszszük. A következő csík végét hozzátapasztjuk a középre helyezett csiga végéhez, és folytatjuk a tekerést. Így járunk el a többi tésztacsíkkal is, majd ha kész az óriáscsiga, letakarva pihentetjük kb. 20 percig. 180 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + KELESZTÉS SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 4076 KCAL/EGÉSZ CSIGA

Óriás túró rudi lekvárral

Óriás túró rudi

HOZZÁVALÓK 10-12 SZELETHEZ:

60 dkg túró, 6 dkg porcukor, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 6 dkg búzadara

A töltelékhez: 15 dkg eper- vagy málnalekvár, 1 kávéskanál zselatin

A bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé

1.  Először elkészítjük a tölteléket: a lekvárt közepes lángon kis lábasban felmelegítjük, 2-3 kanálnyit kiszedünk egy tálkába, abban elkeverjük a porzselatint, majd visszakanalazzuk a lábasba. Még 1-2 percig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és (hosszúkás) műanyag dobozba vagy szilikonformába öntjük. Amikor kihűlt, pár órára (vagy éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, kb. 1,5 cm vastag, hosszú csíkot vágunk belőle, ez lesz a túró rudi tölteléke. (Több csíkból is össze lehet állítani a tölteléket, illetve egymásra is lehet tenni, ha azt akarjuk, hogy sok töltelék legyen.)

2. A túrót áttörjük, kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a búzadarát, és alaposan összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd kézzel összegyúrjuk, és folpack segítségével vastag, kb. 10 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Ha kész, késsel bevágjuk a tetejét, és a közepébe nyomjuk a zselérudat. Összezárjuk a nyílást, és folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük legalább 2-3 órára.

3. Tálalás előtt megolvasztjuk az étcsokoládét, bevonjuk vele az óriás rudit: vágódeszkára sütőpapírt fektetünk, azt megkenjük olvasztott csokoládéval, ráhelyezzük a rudat. Leöntjük a tetejét is olvasztott csokoládéval úgy, hogy az oldalakon is mindenhova jusson belőle. Dermedés után szeletelhető.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 196 KCAL/SZELET

Óriás túrós batyu

óriás túrós batyu

HOZZÁVALÓK 2 ÓRIÁS ÉS NÉHÁNY MINI BATYUHOZ:

A tésztához: 2,5 dl langyos tej, 3 dkg friss élesztő, 8 dkg cukor, 45 dkg liszt + a nyújtáshoz, 2 csipet só, 7 dkg puha vaj/margarin

A töltelékhez: 75 dkg túró, 6-8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez, 15 dkg mazsola (ízlés szerint, elhagyható)

1. A tésztához a langyos tejbe beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és felfuttatjuk.

2. Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet. Dagasztani kezdjük, közben hozzáadjuk a puha vajat, és simára, fényesre dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen kb. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.

3. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, majd minden egyebet hozzáadunk, és krémesre keverjük. Ha mazsola is kerül bele, akkor azt a végén keverjük hozzá.

4. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és két darab kb. 25×25 cm-es négyzetet vágunk belőle. A négyzetek közepére tölteléket halmozunk, majd ráhajtjuk a sarkokat, középen összecsippentjük, és a kész batyukat óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A maradék tésztából és töltelékből készíthetünk pár mini batyut.

5. Lazán letakarjuk, és még 20 percig kelni hagyjuk, majd megkenjük a felvert tojással. 180 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt készre sütjük (a miniknek elég lehet 20 perc is).

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 4326 KCAL/EGÉSZ BATYU

A recepteket a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/02. lapszámában találjátok, még több óriás sütemény receptjével együtt!

Recept és fotók: Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin blog szerzője.