HOZZÁVALÓK 7 DARAB 3 DL-ES ÜVEGHEZ:
2 kg szilva (magozott mennyiség), 35 dkg cukor, 1 csomag 4:1 arányú lekvárzselésítő (20-25 g)
1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd botmixerrel beleturmixolunk úgy, hogy nagyjából a kétharmadát leturmixoljuk, a többi pedig kissé darabos marad.
2. A cukorral és a lekvárzselésítővel összekeverjük, forrástól számítva 5 percig főzzük.
3. Sterilizált üvegekbe merjük, majd a tetejüket rátekerve 5 percre fejre állítjuk. Visszafordítjuk, így hagyjuk kihűlni. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
EXTRA TIPP:
Sütőben sütve is elkészíthetjük a szilvalekvárt: a magozott szilvát tepsibe terítjük, és 180 °C-os sütőben sűrűsödésig sütjük (kb. 4-5 óra). Negyedóránként megkeverjük. Utána ugyanúgy üvegbe töltjük, ahogy főzéskor. A fűszerek közül remekül harmonizál a fahéjjal és a vaníliával, előbbiből 1 teáskanálnyit adjunk hozzá főzés elején, utóbbiból 1 rúd kikapart magjait. Kipróbálhatjuk 1 dl száraz vörösborral, fél dl rummal vagy fél dl szilvapálinkával, ezeket a főzés elején öntsük hozzá.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KALÓRIA 375 KCAL/ÜVEG
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/07. számában jelent meg!
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője.