Ha a zöldségek tartósítása kerül szóba, sokan leragadnak a megszokott ecetes uborkánál és csalamádénál. Pedig a friss és pikáns padlizsános zakuszka például nagyszerűen harmonizál egy kis házi csirkemellsonkával! A legjobb az egészben, hogy az elrakott zöldségbefőttet az év bármely szakában elővehetjük, hogy nyári ízeket csempésszünk az asztalra!

Házi csirkemellsonka

házi csirkemellsonka

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

60 dkg csirkemellfilé, 1 dl főzőtejszín, só, bors, fél kávéskanál őrölt római kömény, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál mustár, olaj, 1-2 evőkanál fűszerpaprika

1. A megtisztított csirkemellet felkockázzuk, késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, kb. 1 teáskanál sót, a római köményt, borsot, az aprított petrezselymet és a mustárt, majd magas fordulaton pépesre dolgozzuk. (Ha nincs késes aprítónk, botmixerrel vagy turmixgéppel dolgozunk.)

2. Kiolajozott alufóliára tesszük, majd kb. 5 cm átmérőjű hengert formázunk a masszából. 160 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd teljesen kihűtjük. Tányérra szórjuk a pirospaprikát, és belehengergetjük a roládot.

3. Felszeletelve tálaljuk, kínálhatunk mellé zakuszkát, friss kenyeret vagy pitát is.

A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/07. számában jelent meg!

Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter

Zakuszka

HOZZÁVALÓK 4-5 DARAB 3 DL-ES ÜVEGHEZ:

1 kg padlizsán, 1 kg kápia paprika (vagy piros kaliforniai, pritamin), 1-2 darab tölteni való paprika, 50 dkg vöröshagyma, olaj, 70 dkg paradicsom, só, frissen őrölt bors

1. A megmosott padlizsánt és paprikákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 230 °C-os sütőben süssük egészben puhára kb. 45 perc alatt. (Ha tehetjük, faszenes grillen is megsüthetjük a zöldségeket.)

2. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a hámozott, kockázott paradicsomot, főzzük pépesre. Tegyük rá a hámozott sült paprika és padlizsán húsát.

3. Főzzük alacsony lángon 20-30 perc alatt krémesre, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal. Töltsük forrón sterilizált üvegekbe, fedjük le, fordítsuk meg 5 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + FŐZÉS
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 432 KCAL/ÜVEG

A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/07. számában jelent meg!

Receptek és fotók: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője