HOZZÁVALÓK KB. 24 DARABHOZ:
A tésztához: 8 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt + a nyújtáshoz, csipet só, fél (kezeletlen) citrom héja, 2 dl tej, 6 dkg cukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez, 10 dkg mandulapálcika
A töltelékhez: 20 dkg hámozott, reszelt (idared) alma, 10 dkg cukor, 1,5 dl 100%-os almalé fél (kezeletlen) citrom leve és héja, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3-5 dkg étcsokoládé a szemekhez
1. A töltelékhez összeforraljuk a reszelt almát, a cukrot, 1 dl almalevet, a citrom levét és reszelt héját, majd besűrítjük a fél dl almalében elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a sóval és reszelt citromhéjjal elkevert liszttel. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima, fényes tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kelesztjük 30 percig.
3. Lisztezett munkalapon kb. 60×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. Megkenjük a felvert tojással. A kihűlt töltelékből 1-1 evőkanálnyit teszünk a tésztalapok közepére, ráhajtjuk a tésztát, majd süni (csepp) alakúra formázzuk.
4. Sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük a süniket, a felvert tojással megkenjük őket kívülről is, a kerekebb végébe mandulapálcikát szurkálunk, mintha a tüskéje lenne. Letakarva, meleg helyen 15-20 percig kelesztjük.
5. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-18 perc alatt. Ha kihűltek, olvasztott étcsokoládéval szemeket rajzolunk nekik.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 15-18 PERC
KALÓRIA 178 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/02. számának a 75. oldalán jelent meg!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre