A zakuszkához nagyon hasonló zöldségbefőtt különféle változatai Marokkótól a török hegyekig megtalálhatók, de az első ajvár recept a régi Szerbiából származik. Az élénk piros színű mártást leginkább húsok mellé kínálják, de akár salátát is ízesítenek vele. Tárazzatok be belőle ti is a kamrába, készítsétek el ezt a nagyon egyszerű receptet!

ajvár

HOZZÁVALÓK 3-4 DARAB 3 DL-ES ÜVEGHEZ:

2 kg kápia paprika, 50 dkg padlizsán, 1 nagy fej vöröshagyma, olaj só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál fehérborecet, 3 gerezd fokhagyma

1. Az egészben hagyott, megmosott paprikát és padlizsánt tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, 230 °C-ra előmelegített sütőben süssük őket egészben puhára kb. 45 perc alatt. (Ha tehetjük, faszenes grillen is megsüthetjük a zöldségeket.) Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a héjukat.

2. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, adjuk hozzá a paprika- és padlizsánhúst, a zúzott fokhagymát, és főzzük pépesre kb. 30-35 perc alatt alacsony lángon. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, ecettel, majd forrón töltsük sterilizált üvegekbe, fedjük le. Fordítsuk meg 5 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + FŐZÉS
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 235 KCAL/ÜVEG

A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/07. számában jelent meg!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.