HOZZÁVALÓK 10-12 ADAGHOZ:
A piskótához: 2 dkg vaj/margarin 2 dkg étcsokoládé | 3 tojás | 6 dkg cukor 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor fél csomag sütőpor | 4 dkg liszt
A krémhez: 10 dkg étcsokoládé 3 tojássárgája | 8 dkg cukor 3 dl hideg habtejszín
A rétegezéshez: 20 dkg friss áfonya
A díszítéshez: 2 dl hideg habtejszín 5 dkg étcsokoládé
1. A krémhez gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, félretesszük. A tojássárgáját gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral (ha beledugjuk az ujjunkat, csíp), majd kihűlésig habbá verjük. A tojáshabhoz hozzákeverjük a habbá vert tejszínt és az olvasztott csokoládét.
2. A piskótához összeolvasztjuk a vajat/ margarint és a csokoládét. (Ne legyen túl meleg!) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas/margarinos csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is.
3. A masszát sütőpapírral fedett sütőlemezre kenjük, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 6-8 perc alatt.
4. A rétegezéshez egy körülbelül 1 liter űrtartalmú tálba szórjuk az összetördelt piskótalap felét, majd rárétegezzük a krém felét, az áfonya felét. Ismét piskóta, krém és áfonya következik.
5. A díszítéshez a tetejére kenjük a lágy habbá vert tejszínt. A közepéről indulva csigavonalban megcsorgatjuk a gőz felett megolvasztott étcsokoládéval, és fogpiszkálóval négyszer kifelé, illetve négyszer befelé húzzuk a csokoládét, így pókháló mintát kapunk.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 6-8 PERC
KALÓRIA 319 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/02. számában a 47. oldalán jelent meg!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre