Pizza édesen? Igen! Almás, sós karamelles mini pizzák

Nincs az a gyerek, akit a pizza ígéretével ne tudnánk az asztalhoz csalni, hát még ha az a pizza édes verzióban készül! Ezért a receptért viszont nemcsak a kisemberek, hanem az egész család odáig lesz!

almás mini pizza

HOZZÁVALÓK 8 DARAB 10-12 CM ÁTMÉRŐJŰ PIZZÁHOZ:

A tésztához: 2,5 dkg friss élesztő | 1-1 teáskanál só és cukor | 3,5 dl víz 50 dkg liszt + a nyújtáshoz

A feltéthez: 4 darab alma (kb. 50-60 dkg) | 10 dkg cukor | 1 mokkáskanál só 5 dkg vaj/margarin | 1 dl habtejszín

1. A tésztához a morzsolt élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos vízben, majd összegyúrjuk a sóval elegyített liszttel, kb. 10 percig dagasztjuk. míg sima, fényes tésztát kapunk. Lefedve a duplájára kelesztjük.

2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 8 egyenlő részre vágjuk, mindegyikből gombócokat formázunk, és lisztezett felületen, konyharuhával letakarva további 30 percig kelesztjük.

3. A tésztából a kezünkkel kis, kör alakú pizzákat formázunk (lehet nyújtófával is), és sütőpapírral lefedett sütőtepsire helyezzük. (4-4 pizza jut 1-1 tepsire.)

4. A feltéthez az almát megmossuk, kettévágjuk, kicsumázzuk, vékonyra szeleteljük. A szeleteket a mini pizzákra helyezzük, és 240 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 10-12 perc alatt.

5. A cukrot egy lábasba öntjük a sóval együtt, és alacsony hőfokon, kevergetés nélkül megolvasztjuk. Amikor aranyszínűre változott, hozzáadjuk a vajat/margarint és a meleg tejszínt, addig főzzük gyakori kevergetés mellett, amíg az összes cukor feloldódik, és csomómentes krémet kapunk.

6. A mini pizzákat kivesszük a sütőből, és meglocsoljuk a sós karamellel. Azonnal fogyasztjuk.

Extra tipp: Természetesen elhagyhatjuk a sót a karamellből, ha nem szeretjük. Az alma helyett ugyanekkora mennyiségű körtét, szilvát, banánt is használhatunk.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 402 KCAL/PIZZA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/02. számában a 87. oldalán jelent meg!

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője.