HOZZÁVALÓK 8 DARAB 10-12 CM ÁTMÉRŐJŰ PIZZÁHOZ:
A tésztához: 2,5 dkg friss élesztő | 1-1 teáskanál só és cukor | 3,5 dl víz 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
A feltéthez: 4 darab alma (kb. 50-60 dkg) | 10 dkg cukor | 1 mokkáskanál só 5 dkg vaj/margarin | 1 dl habtejszín
1. A tésztához a morzsolt élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos vízben, majd összegyúrjuk a sóval elegyített liszttel, kb. 10 percig dagasztjuk. míg sima, fényes tésztát kapunk. Lefedve a duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 8 egyenlő részre vágjuk, mindegyikből gombócokat formázunk, és lisztezett felületen, konyharuhával letakarva további 30 percig kelesztjük.
3. A tésztából a kezünkkel kis, kör alakú pizzákat formázunk (lehet nyújtófával is), és sütőpapírral lefedett sütőtepsire helyezzük. (4-4 pizza jut 1-1 tepsire.)
4. A feltéthez az almát megmossuk, kettévágjuk, kicsumázzuk, vékonyra szeleteljük. A szeleteket a mini pizzákra helyezzük, és 240 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 10-12 perc alatt.
5. A cukrot egy lábasba öntjük a sóval együtt, és alacsony hőfokon, kevergetés nélkül megolvasztjuk. Amikor aranyszínűre változott, hozzáadjuk a vajat/margarint és a meleg tejszínt, addig főzzük gyakori kevergetés mellett, amíg az összes cukor feloldódik, és csomómentes krémet kapunk.
6. A mini pizzákat kivesszük a sütőből, és meglocsoljuk a sós karamellel. Azonnal fogyasztjuk.
Extra tipp: Természetesen elhagyhatjuk a sót a karamellből, ha nem szeretjük. Az alma helyett ugyanekkora mennyiségű körtét, szilvát, banánt is használhatunk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 402 KCAL/PIZZA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/02. számában a 87. oldalán jelent meg!
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője.