HOZZÁVALÓK 16 SZELETHEZ:
A piskótához: 8 tojás, 16 dkg cukor, 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor, 1 csomag sütőpor, 15 dkg liszt
A krémhez: 4 darab körte, 3 dl 100%-os körtelé, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 30 dkg vaj/margarin, 1 kezeletlen citrom héja és leve, 1 kávéskanál őrölt fahéj vagy szegfűszeg
A díszítéshez: 5-7 dkg étcsokoládé-forgács, 1 darab körte
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
2. A masszát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen 4 lapba vágjuk.
3. A krémhez összeforraljuk a hámozott, lereszelt körtét 2 dl körtelével és a cukorral, forrástól számítva kb. 1 percig gyöngyöztetjük. Besűrítjük a maradék 1 dl körtelében elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, a citrom héjával és a fahéjjal/szegfűszeggel.
4. A krémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni, majd csokoládéforgáccsal borítjuk az oldalát. A tetejét körteszeletekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 343 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/09. számában jelent meg!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós