HOZZÁVALÓK 6-8 ADAGHOZ:
A piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 10 dkg liszt, 1,5 dl lefőzött presszókávé
A karamellszószhoz: 2 dl habtejszín, 5 dkg vaj, 20 dkg cukor
A krémhez: 1 teáskanál zselatin, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 3 dl habtejszín, 25 dkg mascarpone
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszát vékonyan elkenjük egy sütőpapírral bélelt, kb. 30×20 cm-es tepsiben. 170 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.
3. A karamellszószhoz felforraljuk a tejszínt a vajjal. A cukrot magas falú forralóedénybe tesszük, és folyamatos kevergetés mellett sötétbarnára karamellizáljuk. Óvatosan hozzákeverjük a forró tejszínes vajat, majd kihűtjük.
4. A krémhez megduzzasztjuk a zselatint fél dl hideg vízzel, majd felolvasztjuk (mikróban). A tojássárgáját villával elkeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a forró tejszínt és az oldott zselatint is. Kihűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük, amíg megdermed a krém. Ekkor robotgéppel simára keverjük, hozzáadjuk a mascarponét, kihabosítjuk.
5. A piskótát nagyobb darabokra tördeljük. Egy kb. 1,5 liter űrtartalmú tál aljába piskótadarabokat teszünk, meglocsoljuk a kávéval, beborítjuk krémmel, majd karamellszósszal. Ezt ismét kávéval locsolt piskóta követi, majd krém és karamellszósz. Még egy réteg piskótás kávét rakunk rá, végül befedjük a maradék krémmel, és karamellszósszal díszítjük. Hűtőbe tesszük néhány órára.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 584 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/09. számában jelent meg!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós