HOZZÁVALÓK KB. 30 DARABHOZ:
A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz, 10 dkg porcukor, csipet só, 20 dkg vaj/margarin, 1 tojás
A krémhez: 20 dkg vaj/margarin, 5 dkg porcukor, 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez: 20 dkg tejcsokoládé, 10 dkg étcsokoládé, 1-2 evőkanál apróra vágott török mogyoró, málnapor, szórócukor
1. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, majd hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat/ margarint, elmorzsoljuk, és a tojást hozzáadva összegyúrjuk. A cipót folpackba csomagolva 30-40 percet pihentetjük a hűtőszekrényben.
2. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Ha törik a tészta, az ujjunkkal összenyomkodjuk. 3 cm átmérőjű köröket szúrunk ki a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (páros számú legyen). 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10 perc alatt. Kihűtjük.
3. A krémhez habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajat/margarint a porcukorral és a kakaóporral. A krémet 10 percre hűtőbe tesszük, majd kiskanállal megkenjük a kekszeket, egymáshoz ragasztjuk őket. (Egy kekszbe körülbelül 1 púpos teáskanálnyi krém kerüljön.) 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a vaj megszilárduljon, és lehűljenek a kekszek.
4. A díszítéshez a darabokra tördelt csokoládékat vízgőz felett egybeolvasztjuk, majd megmártjuk benne a kekszeket úgy, hogy az oldalára is jusson. Sütőpapírra helyezzük, amíg a tetején és az oldalán megdermed a csokoládé. Dekorálhatjuk aprított mogyoróval, szórócukorral vagy málnaporral. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10 PERC
KALÓRIA 223 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert magazin 2018/02. számában jelent meg!
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője.