HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1 kg marhacomb vagy -pofa, só, bors, olaj, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 2 evőkanál mustár, 3 szál sárgarépa (kb. 50 dkg), 1 darab zellergumó, 1 evőkanál szárított kakukkfű vagy 4-5 szál friss kakukkfű, 4 darab babérlevél, 2 dl tejföl, kb. 6 evőkanál liszt, 2 darab citrom, 4 evőkanál cukor
A zsemlegombóchoz: 1 kg kenyér vagy 10 darab zsemle, 4 tojás, 1 dl tej, 4 evőkanál liszt
1. A marhacombot 4-5 nagyobb darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben kevés olajon elősütjük minden oldalát.
2. A visszamaradt olajon lepirítjuk a sűrített paradicsomot a mustárral, majd hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt zöldségeket és az elősütött húst. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
3. A babérlevelet és a kakukkfüvet kb. 2 dl vízben feltesszük főni, felforraljuk, és forrástól számítva kb. 15 percig kis lángon főzzük. Leszűrjük, és a marhához öntjük, megsózzuk. Puhára főzzük a húst (kb. 2 óra), ha szükséges, pótoljuk a vizet.
4. A gombóchoz a kenyér héját levágjuk, a beléből 1×1 cm-es kockákat vágunk, tepsibe terítjük, 200 ºC-os sütőben megpirítjuk. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a tejet, a lisztet és 1 kávéskanál sót, összekeverjük. Gombócokat formázunk a masszából, lobogó sós vízben kifőzzük (miután feljön a felszínre, 8-10 perc kis lángon).
5. Amikor a marha megfőtt, kivesszük a léből, félretesszük. A levet leturmixoljuk, a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, besűrítjük. A citrom levével és cukorral ízesítjük. Tálaláskor a felszeletelt hús mellé merjük, és a zsemlegombóccal kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 1438 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/10. számában jelent meg!
Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter