Egy rizottó mindig több, mint egy sima rizses egytálétel! Készítsétek el azt a fehérboros, sütőtökös változatot és a végén koronázzátok meg a finomságot néhány szem pirított dióval! Ráadásként szórjatok rá egy kis reszelt parmezánt is!

Sütőtökös rizottó

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

30 dkg sütőtök (tisztított mennyiség), 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg rizottó rizs (pl. arborio), 1 dl száraz fehérbor, 8-9 dl leszűrt húsleves ,15-20 dkg dió

1. Az előkészített (kimagozott, felvágott) tököt sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük 30 perc alatt.

2. A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd lábasban, az olajon, közepes hőfokon megpároljuk, aztán rádobjuk az aprított fokhagymát, azt is megillatosítjuk. Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, míg üveges lesz, felöntjük a fehérborral, 1 percig forraljuk, hogy elillanjon az alkohol. Ezután merőkanalanként, fokozatosan adagoljuk a rizshez húslevest, mindig megvárjuk, míg beszívja az előző adagot. Folyamatos kevergetés mellett fogkeményre főzzük a rizst, szükség szerint sózzuk (a leves sósságától függően).

3. A megpuhult tököt kikanalazzuk a héjából, pépesre turmixoljuk, végül a rizottóba forgatjuk. A diót megpirítjuk egy száraz serpenyőben, a sütőtökös rizottóra szórjuk. Aki szereti, szórhat még rá egy kis reszelt parmezánt is.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + TÖKSÜTÉS
KALÓRIA 492 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/11. számában jelent meg!

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője.