Rengeteg legenda fűződik a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt, kuglófot sütöttek. Ennek megfelelően a franciák a mai napig magukénak vallják ezt a finom süteményt. Cikkünkben egy fantasztikus karácsonyi receptet osztunk meg veletek:

túrós-narancsos kuglóf fehér csokoládéval

HOZZÁVALÓK 1 KUGLÓFHOZ:

20 dkg puha vaj+ a formához,  25 dkg porcukor, 5 tojás, 15 dkg túró, 4 darab (kezeletlen) narancs, fél csomag sütőpor, 30 dkg liszt + a formához 5 dkg kandírozott narancshéjkocka

A díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé, 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja

1. A puha margarint habosra dolgozzuk a porcukorral, folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, a túrót, 2 narancs reszelt héját és kifacsart levét, 2 narancs kifilézett húsát, majd a sütőporral elkevert lisztet és a kandírozott narancsot. Simára keverjük.

2. Egy kuglófformát kikenünk, kilisztezünk, megtöltjük a masszával. 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük.

3. A vízgőz fölött megolvasztott fehér csokoládét összekeverjük a reszelt narancshéjjal, majd a kuglófra csorgatjuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 4817 KCAL/KUGLÓF

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert magazin 2018/03. számában jelent meg!

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre