A karácsony előtti hónap egyik legszebb dísze a koszorú, ezért ha megvagytok az adventi dísszel, alkossatok egy-két ehető darabot is. De csak ha nem bánjátok, hogy egy este alatt elfogynak majd! :)

mézeskalács koszorú

HOZZÁVALÓK:

20 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg méz, 5 dkg porcukor, 8 dkg lágy vaj/margarin, 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és fahéj

A cukormázhoz: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 2-3 csepp citromlé

1. A tészta összes hozzávalóját mérjük tálba, majd gyúrjuk össze. Csomagoljuk a tésztacipót fóliába, tegyük legalább 30 percre a hűtőszekrénybe pihenni.

2. Sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vékonyra, vágjuk ki a koszorúalapot két, különböző méretű tányér körül. A maradék tésztából szúrjunk ki különböző méretű csillagokat.

3. A darabokat a papírral együtt húzzuk sütőtepsire, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre. Hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A mázhoz a szobahőmérsékletű tojásfehérjét elektromos habverővel verjük addig, amíg majdnem teljesen kemény habot kapunk (kb. 2-3 perc). A porcukor felét adjuk hozzá, és 3 percig verjük vele, majd öntsük bele a másik felét is, és verjük további 5 percig. Végül csepegtessük bele a citromlevet, még egyszer keverjük át az egészet. Sűrű, kenhető, vágható masszát kapunk.

5. Díszítsük a csillagokat a fehér mázzal (tiszta uzsonnás zacskóba vagy habzsákba töltve), majd rögzítsük őket szintén a cukormázzal a koszorúalaphoz.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 15 PERC
KALÓRIA 2725 KCAL/KOSZORÚ

A receptet eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/03. lapszámában találjátok! 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.