HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1 kg burgonya, só, bors, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, 1 csokor friss tárkony vagy 1 csapott evőkanál szárított tárkony, almaecet ízlés szerint
A fasírthoz: 60 dkg darált hús, 2 darab zsemle, 1 tojás, 1-1 csokor snidling és petrezselyem, olaj a sütéshez
1. Megtisztítjuk burgonyát, a széleit egyenesre vágjuk, az így kapott téglalapot felkockázzuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük a darabokat. Leszűrjük.
2. Közben a levágott részeket is feltesszük főni kb. 4 dl sós vízben mikor majdnem puha, hozzáadjuk a tejfölt, és teljesen puhára főzzük. Leturmixoljuk, citromlével ízesítjük. Hozzákeverjük a főtt burgonyakockákat és a nagyobb darabokra vágott tárkonyt. (Ha szárított tárkonyt használunk, már előbb is hozzáadhatjuk.) Kevés almaecettel ízesítjük.
3. A fasírthoz a darált húst összekeverjük a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlével, a tojással, az aprított zöldfűszerekkel, sóval, borssal. Diónyi golyókat formálunk belőle, majd serpenyőben felforrósított olajon kisütjük őket. Papírtörlőn lecsepegtetjük, a főzelékhez kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC
KALÓRIA 786 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/01. lapszámában jelent meg még több finomsággal együtt!
Recept: Bereznay Tamás
Fotó:: Körmendi Imre