HOZZÁVALÓK 4-6 SZEMÉLYRE:
15 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált sertéshús, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, késhegynyi őrölt fűszerkömény só, 1 kg édes fehér káposzta (1 nagy fej), 25 dkg húsos szalonna, felkockázva 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál liszt, tejföl a tálaláshoz
1. A rizst enyhén sós, forrásban lévő bő vízben főzzük 3-4 percig, akkor jó, ha félkemény.
2. A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, a darált húshoz adjuk. Belekeverjük a paprikát és a köményt is, megsózzuk, alaposan összedolgozzuk a húst. A rizst a főzési idő után leszűrjük, lecsepegtetjük, a húshoz keverjük.
3. A nagy fej káposztát nagy lábasban, enyhén sós, forrásban lévő vízben, a torzsával lefelé, 3-4 percig főzzük. Ekkor kivesszük, levágjuk a leveleket, ezeket töltjük meg a hússal: a levél aljához 1-2 evőkanálnyi tölteléket teszünk, a levél két oldalát felhajtjuk, feltekerjük. Így járunk el minden levéllel, amíg a hús elfogy.
4. A maradék káposztát felcsíkozzuk, és a felkockázott szalonnával együtt egy nagy lábas (lehetőleg öntöttvas) aljára tesszük. Erre sorban, szorosan ráhelyezzük a töltött darabokat, megszórjuk a pirospaprikával, majd a liszttel. Enyhén megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig érjen. Lefedjük, kb. 1,5 órán át főzzük. Tejföllel tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 576 KCAL/ADAG
Az édes töltött káposzta receptjét eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/01. lapszámában találjátok!
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője.