Vendégváró falatok minden alkalomra: mákos-szilvás szelet

Nem mindennapi ízélményt nyújt a tejszín, a mák és a szilva, amelyek ezúttal egy süteményben találkoznak. A piskótakülönlegességet bármilyen alkalomra, de akár a hétvégi ebéd mellé is elkészíthetitek. Mutatjuk a receptet!

HOZZÁVALÓK 12-15 SZELETHEZ:

A piskótához: 4 tojás | 10 dkg cukor 10 dkg darált mák fél csomag sütőpor | 7,5 dkg liszt

A szilvapudinghoz: 2 dl víz | 5 dkg cukor 1 kávéskanál őrölt fahéj 20 dkg magozott szilva (fagyasztott is jó) 1 csomag vaníliás pudingpor

A krémhez: 4 dl tej 1 rúd vanília kikapart magjai | 7,5 dkg cukor 1 csomag vaníliás pudingpor 4 dl hideg habtejszín | 10 dkg darált mák 1 (kezeletlen) citrom héja 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 dkg zselatin

A díszítéshez: 5-6 darab szilva 5 dkg darált mák

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a mákkal és sütőporral elkevert lisztet.

2. A masszából kb. 30×30 cm-es, vékony lapot kenünk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10-12 perc alatt. Kihűtjük.

3. A szilvapudinghoz felforralunk 1 dl vizet a cukorral, fahéjjal és a magozott szilvával, majd botmixerrel pürésítjük. Ismét felforraljuk, és besűrítjük a maradék 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen a piskótára kenjük. Kihűtjük, 2 egyenlő részre vágjuk.

4. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a vanília kikapart magjaival és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Amikor kihűlt, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, a darált mákot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. A zselatint megduzzasztjuk fél dl hideg vízben, majd (mikróban) forróra melegítjük, azt is krémbe forgatjuk.

5. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, rátesszük a (piskótás oldalával) a másik lapot, és arra kenjük a krém másik felét. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni, tálalás előtt felkockázzuk, és szilvával, illetve mákkal díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS

SÜTÉS 10-12 PERC

KALÓRIA 300 KCAL/SZELET

 

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/03. lapszámában jelent meg, még több különleges recepttel együtt!

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre