HOZZÁVALÓK 12-15 SZELETHEZ:
A piskótához: 4 tojás | 10 dkg cukor 10 dkg darált mák fél csomag sütőpor | 7,5 dkg liszt
A szilvapudinghoz: 2 dl víz | 5 dkg cukor 1 kávéskanál őrölt fahéj 20 dkg magozott szilva (fagyasztott is jó) 1 csomag vaníliás pudingpor
A krémhez: 4 dl tej 1 rúd vanília kikapart magjai | 7,5 dkg cukor 1 csomag vaníliás pudingpor 4 dl hideg habtejszín | 10 dkg darált mák 1 (kezeletlen) citrom héja 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 dkg zselatin
A díszítéshez: 5-6 darab szilva 5 dkg darált mák
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a mákkal és sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszából kb. 30×30 cm-es, vékony lapot kenünk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10-12 perc alatt. Kihűtjük.
3. A szilvapudinghoz felforralunk 1 dl vizet a cukorral, fahéjjal és a magozott szilvával, majd botmixerrel pürésítjük. Ismét felforraljuk, és besűrítjük a maradék 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen a piskótára kenjük. Kihűtjük, 2 egyenlő részre vágjuk.
4. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a vanília kikapart magjaival és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Amikor kihűlt, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, a darált mákot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. A zselatint megduzzasztjuk fél dl hideg vízben, majd (mikróban) forróra melegítjük, azt is krémbe forgatjuk.
5. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, rátesszük a (piskótás oldalával) a másik lapot, és arra kenjük a krém másik felét. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni, tálalás előtt felkockázzuk, és szilvával, illetve mákkal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 300 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/03. lapszámában jelent meg, még több különleges recepttel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre