A húsvéti asztal dísze: darált húsos-tojásos töltött kalácskarika

Az ünnepi menü kihagyhatatlan eleme a húsvéti kalács, amit ezúttal darált húsos változatban ajánlunk. Mutatjuk a receptet!

HOZZÁVALÓK:

A tésztához: kb. 2 dl langyos tej | 2 dkg friss élesztő | 1 teáskanál méz | 30 dkg liszt | 1 kávéskanál só | 7 dkg vaj/margarin, olvasztva | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | 10 dkg natúr joghurt

A töltelékhez: 1 kis fej vöröshagyma | 2 evőkanál olívaolaj | 20 dkg darált sertéshús | 1 teáskanál szárított oregánó | 1 mokkáskanál csilipor | 1 dl paradicsomszósz | 1 gerezd fokhagyma | só, frissen őrölt bors | 3 főtt tojás

1. A tésztához a langyos tejet keverjük krémesre az élesztővel és a mézzel. A lisztet vegyítsük el a sóval, adjuk hozzá az élesztős tejet, az olvasztott vajat/margarint, a tojást és a joghurtot. (A szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás méretétől. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet mindaddig, amíg gyúrható, lágy tésztát kapunk!)

2. Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, míg teljesen homogén lesz, majd konyharuhával letakarva kelesszük szobahőmérsékleten minimum 1,5-2 órán keresztül.

3. Közben készítsük el a tölteléket: a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg az olívaolajon, pirítsuk meg rajta a húst, adjuk hozzá az oregánót, a csiliport, a paradicsomszószt és a zúzott fokhagymát. Sózzuk borsozzuk, öntsük fel kb. 1 dl vízzel. Lefedve, takarék lángon főzzük kb. 45 percet, ha szükséges pótoljuk a folyadékot.

4. Sütőpapíron nyújtsuk ki a megkelt tésztát egy nagy, kb. 1,5 cm vastag körnek, és vágjuk 16 egyforma cikkelyre. Az így kapott háromszögeket fordítsuk meg, a talpuk érjen össze, nyomkodjuk össze. Helyezzük rá körben a húsragut, a megpucolt, feldarabolt főtt tojást, majd hajtsuk rá a tésztát.

5. Kelesszük újabb 30 percig, közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Kenjük meg a kalácsot a felvert tojással, és tegyük be sülni 20-25 percre.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS ÉS FŐZÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 2951 KCAL/EGÉSZ KOSZORÚ

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/4. lapszámában jelent meg még több nagyszerű menüvel együtt!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta