HOZZÁVALÓK EGY 22-24 CM ÁTMÉRŐJŰ PITÉHEZ:
A tésztához: 15 dkg vaj/margarin| 20 dkg liszt + a nyújtáshoz csipet só| 3-4 evőkanál víz| 1 evőkanál cukor
A töltelékhez: 50 dkg eper | 2-3 evőkanál cukor az eper szórásához
A habhoz: 2 tojásfehérje| 15 dkg cukor
1. A tésztához a sóval és cukorral elegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott vajjal/margarinnal, majd a hideg vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagoljuk, egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
2. A töltelékhez megmossuk az epret, levágjuk a szárát, és 3-4 mm vékony szeletekre vágjuk.
3. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 22-24 cm átmérőjű piteformát. Megszurkáljuk villával, 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
4. Kivesszük a sütőből, ráhelyezzük az eperszeleteket, megszórjuk a cukorral, majd további 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
5. A habhoz a tojásfehérjét keményre verjük a cukorral, sima csöves habzsákba töltjük, majd apró kúpokat nyomunk belőle a pite tetejére. Szakácsfáklyával megsütjük a tojáshab tetejét, de a sütőbe is visszatehetjük, 220 °C-ra 5-10 percre. Ez esetben figyeljünk rá, hogy ne nagyon süljön meg a tészta.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 10 + 15 PERC
KALÓRIA 2832 KCAL/EGÉSZ PITE
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/4. lapszámában jelent meg még több nagyszerű finomsággal együtt!
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina