HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 16 dkg liszt
Az eperzseléhez: 2 dkg zselatin, 1 dl hideg víz, 20 dkg eper, 7,5 dkg cukor
Az eperfagylalthoz: 40 dkg tisztított eper, 2 dl víz, 14 dkg cukor
A díszítéshez: 3 dl habtejszín, 10 dkg eper, 5 dkg étcsokoládé-forgács
1. Az eperzseléhez megduzzasztjuk a zselatint a hideg vízben. A tisztított epret botmixerrel pürésítjük, majd forrásig hevítjük a cukorral. Hozzákeverjük a megduzzadt zselatint, félretesszük hűlni.
2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sárgájákat, végül a sütőporral elkevert lisztet.
3. A masszából 2 darab, kb. 22 cm átmérőjű (nem baj, ha kicsit nagyobb, akkor ki lehet vágni 22 cm-esre sütés után), kerek lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőtepsire, és 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük laponként 8-10 perc alatt.
4. Ha a lapok kihűltek, az egyiket sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű tortaformába helyezzük úgy, hogy a tortalap mindenhol hozzáérjen a tortaformához. Ráöntjük a meghűlt eperzselét (ha teljesen megdermedt, kissé visszamelegítjük), és a hűtőszekrénybe tesszük dermedni kb. 1 órára.
5. Az eperfagylalt hozzávalóit botmixerrel pürésítjük, majd fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgépünk, lapos tálba öntjük, és botmixerrel félóránként átkeverjük, míg megfagy.
6. A fagylalt háromnegyedét az eperzselére rétegezzük, majd befedjük a második tortalappal. Egyenletesen elkenjük rajta a maradék fagylaltot, majd a mélyhűtőbe tesszük.
7. Tálalás előtt átkenjük a habbá vert tejszínnel, és eperszeletekkel, csokoládéforgáccsal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + FAGYASZTÁS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 3762 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/5. lapszámában jelent meg még több nagyszerű epres édességgel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós