Ha szeretitek a klasszikus krémest, de egy kicsit nyáriasabb verzióban is kipróbálnátok, akkor mindenképpen készítsétek el a júniusi Nők Lapja Konyha málnás főszereplőjét és címlapreceptjét!

HOZZÁVALÓK EGY 20X30 CM-ES TEPSIHEZ:

A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz 25 dkg vaj/margarin 1 kávéskanál só 1 dl hideg víz fél teáskanál 10%-os ecet

A krémhez: 6 tojásfehérje 15 dkg cukor 30 dkg mirelit vagy friss málna 1,5 csomag vaníliás pudingpor

A díszítéshez: 4 dl hideg habtejszín, habbá verve porcukor

1. A tésztához a lisztet és a sót 5 dkg vajjal/ margarinnal elmorzsoljuk. A vízben elkeverjük az ecetet, majd a lisztes részhez adjuk, és sima tésztává gyúrjuk.

2. A maradék 20 dkg vajat/margarint két lisztezett sütőpapír között téglalap alakúra formázzuk, hűtőszekrényben tároljuk, amíg a tészta pihen.

3. A pihentetett tésztát lóhere/ egyenlő szárú kereszt alakúra nyújtjuk, közepére rakjuk a vajas téglalapot, és az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a füleket. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak).

4. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk. Képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk, és a két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két kétszeres vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. (Ez a dupla hajtás.) Hűtőben pihentetjük 1 órát, következik egy szimpla, illetve egy dupla hajtás, majd 1 órát megint pihentetjük a tésztát.

5. A tésztából lisztezett munkalapon 2 darab 20×30 cm-es lapot nyújtunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megszurkáljuk, és 18-20 perc alatt, 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

6. A krémhez a tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A málnát felforraljuk 2 dl vízzel, 10 dkg cukorral, botmixerrel pürésítjük, végül besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Alacsony fokozaton folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig főzzük, majd hozzákeverjük a tojásfehérjehabot.

7. A krémet még melegen, egyenletesen rákenjük egy magas permű tepsibe helyezett vajas lapra, kihűtjük. Amikor kihűlt, villával hullámos vonalakat húzunk bele, hogy a tejszínhab jobban tartson rajta. A tetejére rákenjük a felvert tejszínhabot, amire ráhelyezzük az előre 5×5 cm-es kockákra felszeletelt másik tésztalapot,majd forró vízbe mártott késsel a kockák mentén felszeleteljük. Tálaláskor porcukorral és friss málnával díszítjük.

Tipp: A tejszínt 3-5 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral is ízesíthetjük. Ha csak 30%-os tejszínt kapunk (nem 33%-osat), tegyünk bele egy habfixálót is! Ha nem akarunk tésztát készíteni, 50 dkg kész leveles tésztával is dolgozhatunk.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 18-20 PERC
KALÓRIA 5347 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/6. lapszámában jelent meg még több isteni süteménnyel együtt!

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós