HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
Az alaphoz: 12,5 dkg vaj/margarin + a formához, 20 dkg kekszmorzsa (pl. zabkeksz, háztartási keksz), 5 dkg porcukor
A töltelékhez: 50 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone, 20 dkg tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 13 dkg cukor, 4 tojás
A málnapudinghoz: 30 dkg málna, 1,5 dl víz, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor
1. A málnapudinghoz összekeverjük a málnát, 1 dl vizet és a cukrot, 2-3 percig forraljuk. Botmixerrel összepürésítjük, ismét felforraljuk, majd besűrítjük a maradék fél dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
2. Az alaphoz megolvasztjuk a vajat/margarint. A kekszmorzsát összekeverjük a porcukorral, hozzáöntjük az olvasztott vajat/margarint, alaposan összedolgozzuk. Nem áll össze tésztává, de összenyomásra tapadnia kell. Ha mégsem, adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
3. A kekszalapot egy kb. 22 cm átmérőjű, kivajazott, csatos tortaformába töltjük, jól lenyomkodjuk. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15 perc alatt. A sütőből kivéve újra lenyomkodjuk egy kanál hátával.
4. A kihűlt málnapudingot kissé átkeverjük, majd sima csöves nyomózsákba töltjük. Gyűrűket nyomunk a kekszes alapra. (Aki gyorsabban akar haladni, egyszerűen kanállal csorgassa az alapra.)
5. A töltelékhez simára keverjük a krémsajtot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojásokat. Az alapra öntjük, végül 140 ºC-ra előmelegített sütőben lágyan remegősre sütjük 50-55 perc alatt. Tálalásig hűtőben tartjuk.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 15 + 50-55 PERC
KALÓRIA 4399 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több különleges édességgel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre