Vasárnapi ebédötlet: zöldfűszeres sertésszűz kukoricagratinnel

Különleges fogást tehettek a hétvégi asztalra, ha a következő receptet választjátok a júliusi Nők Lapja Konyhából. Zöldfűszer, sertésszűz és egy nagy adag kukorica szükséges a finom húsos ételhez. Jöhetnek a részletek?

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

80 dkg sertésszűz | 2 evőkanál olívaolaj | 1 csokor petrezselyem | 1-1 teáskanál szárított kakukkfű, oregánó és majoránna | 1 teáskanál durvára tört bors | 1 gerezd fokhagyma | 10 dkg zsemlemorzsa | 1 teáskanál mustár

A gratinhez: 4 dkg vaj | 4 dkg liszt | 3 dl tej | só, frissen őrölt bors | 15 dkg füstölt sajt | 50 dkg főtt, morzsolt kukorica

1. csokor snidling 1 A körethez készítsünk besamelt: kis lábosban olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, keverjük el, fokozatosan öntsük fel a tejjel. Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, és forralva sűrítsük be a mártást. Keverjük el benne a lereszelt füstölt sajtot.

2. Keverjük bele a lecsöpögtetett kukoricát és az aprított snidlinget, majd szedjük egy 20-22 cm átmérőjű tűzálló tálba. Tegyük 230 ºC-ra előmelegített sütőbe, süssük készre 20 perc alatt.

3. A lehártyázott sertésszüzet pirítsuk körbe egy forró serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon, majd tegyük át sütőpapírral fedett sütőlemezre. 180 ºC-ra melegített sütőben süssük 20 percet.

4. Közben aprítsuk fel a petrezselymet, keverjük el az zöldfűszerekkel, a tört borssal és a zúzott fokhagymával. A zsemlemorzsát pirítsuk meg 1 evőkanál olívaolajon, forgassuk össze a fűszerekkel.

5. A húst vegyük ki a sütőből, alufólia alatt hagyjuk állni 5 percet, majd kenjük meg egy vékony rétegben a mustárral. Forgassuk meg a zöldfűszeres zsemlemorzsában, majd felszeletelve tálaljuk a sült kukoricagratinnel.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 20 + 20 PERC
KALÓRIA 895 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/7. lapszámában jelent meg több nagyszerű vasárnapi fogással együtt. 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta