Nincs is jobb kényeztetés a meleg napokon, mint egy különleges fagylaltos édesség! Ehhez a kényeztetéshez pedig természetesen a Nők Lapja Konyha Desszertből kínálunk egy isteni piskótás, mandulás és pisztáciás desszertet. Ne hagyjátok ki!

HOZZÁVALÓK KB. 24 SZELETHEZ:

A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg darált mandula, fél csomag sütőpor, 15 dkg liszt

A fagylalthoz: 3 dl tej, 3 dl habtejszín, csipet só, 2-3 csepp zöld festék (elhagyható), 12 dkg cukor, 10 dkg darált pisztácia (vagy 3 dkg pisztáciapaszta), 6 tojássárgája

A díszítéshez: 15 dkg fehér csokoládé, fél dl olaj, 5 dkg durvára vágott pisztácia

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, végül a mandulával és sütőporral elkevert lisztet is hozzákeverjük. A masszából 2 darab vékony lapot kenünk sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsibe. Laponként 8-10 perc alatt megsütjük 170 ºC-ra előmelegített sütőben. Kihűtjük.

2. A pisztáciafagylalthoz felforraljuk a tejet, a tejszínt, a sót, az ételfestéket, a cukor felét és a darált pisztáciát. A tojássárgáját villával simára keverjük a cukor másik felével, majd hozzáöntjük a felforralt pisztáciás tejet. Ismét felmelegítjük, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik (kicsapódik a tojás). Teljesen kihűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük.

3. Az összeállításhoz összetöltjük a mandulás lapokat a pisztáciafagylalttal, majd mélyhűtőbe tesszük kb. 2 órára. Kb. 5×4 cm-es darabokra vágjuk forró vízbe mártott késsel, majd félig a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított fehér csokoládéba mártjuk. Azonnal megszórjuk a durvára vágott pisztáciával. Tálalásig mélyhűtőbe tesszük.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 233 KCAL/ADAG

Az édesség a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több hűsítő fagylaltrecepttel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre