HOZZÁVALÓK KB. 24 SZELETHEZ:
A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg darált mandula, fél csomag sütőpor, 15 dkg liszt
A fagylalthoz: 3 dl tej, 3 dl habtejszín, csipet só, 2-3 csepp zöld festék (elhagyható), 12 dkg cukor, 10 dkg darált pisztácia (vagy 3 dkg pisztáciapaszta), 6 tojássárgája
A díszítéshez: 15 dkg fehér csokoládé, fél dl olaj, 5 dkg durvára vágott pisztácia
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, végül a mandulával és sütőporral elkevert lisztet is hozzákeverjük. A masszából 2 darab vékony lapot kenünk sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsibe. Laponként 8-10 perc alatt megsütjük 170 ºC-ra előmelegített sütőben. Kihűtjük.
2. A pisztáciafagylalthoz felforraljuk a tejet, a tejszínt, a sót, az ételfestéket, a cukor felét és a darált pisztáciát. A tojássárgáját villával simára keverjük a cukor másik felével, majd hozzáöntjük a felforralt pisztáciás tejet. Ismét felmelegítjük, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik (kicsapódik a tojás). Teljesen kihűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük.
3. Az összeállításhoz összetöltjük a mandulás lapokat a pisztáciafagylalttal, majd mélyhűtőbe tesszük kb. 2 órára. Kb. 5×4 cm-es darabokra vágjuk forró vízbe mártott késsel, majd félig a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított fehér csokoládéba mártjuk. Azonnal megszórjuk a durvára vágott pisztáciával. Tálalásig mélyhűtőbe tesszük.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 233 KCAL/ADAG
Az édesség a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több hűsítő fagylaltrecepttel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre