HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 12,5 dkg vaj/margarin + a kenéshez, 20 dkg kekszmorzsa (pl. zabkeksz, háztartási keksz), 5 dkg porcukor
A töltelékhez: 25 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone, 25 dkg túró, 20 dkg tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 13 dkg cukor, 4 tojás, 20 dkg őszibarack + a díszítéshez
1. Az alaphoz megolvasztjuk a vajat/margarint. A kekszmorzsát összekeverjük a porcukorral, hozzáöntjük az olvasztott vajat/margarint, alaposan összedolgozzuk. Nem áll össze tésztává, de összenyomásra tapadnia kell. Ha mégsem, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
2. A kekszalapot egy kb. 22 cm átmérőjű, kivajazott, csatos tortaformába töltjük, jól lenyomkodjuk. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15 perc alatt. A sütőből kivéve újra lenyomkodjuk egy kanál hátával.
3. A töltelékhez simára keverjük a krémsajtot/ mascarponét, a szitán áttört túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojásokat.
4. A kekszes alapra öntjük, beleszórjuk a hámozott, felkockázott őszibarackot, és lágyan remegősre sütjük 140 ºC-ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt. Kihűlés után friss barackkal díszítjük, tálalásig hűtőben tartjuk.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 15 + 50-55 PERC
KALÓRIA 3739 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több tortával együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre