HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 5 tojás, 1 evőkanál só
A töltelékhez: 30 dkg natúr krémsajt, 5 szelet levegőn szárított sonka, 8-10 levél bazsalikom
1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, megsózzuk, majd villával összekeverjük. Amikor összeállt a tészta, enyhén lisztezett felületen kézzel összegyúrjuk vagy robotgéppel összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, min. 1 órát hűtjük (éjszakára is bent hagyhatjuk).
2. Közben elkészítjük a tölteléket: a sonkát felaprítjuk, összekeverjük a krémsajttal. Aprított bazsalikommal ízesítjük.
3. A tésztát lisztezett felületen, sodrófával vékony téglalappá nyújtjuk, szinte látszódjon a deszka erezete (kb. 2 mm). Dolgozhatunk tésztanyújtó géppel is.
4. Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy fánkszaggatóval) korongokat szúrunk ki a tésztából, mindegyik közepére helyezünk a töltelékből (kb. fél teáskanálnyit), majd félbehajtjuk. A széleit lenyomkodjuk. A mutatóujjunkra tekerjük a félholdat, összenyomjuk a tésztavégeket, a fent kiálló szélét (a félhold tetejét) visszahajtjuk.
5. Lobogó, sós vízben kifőzzük: amikor a tészta feljön a víz felszínére, még 3 percig főzzük. Kínálhatjuk tejföllel, olvasztott/barnított vajjal, paradicsomszósszal egyaránt.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 778 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/8. lapszámában jelent meg több izgalmas tésztás fogással együtt.
Recept és fotó: Nagy Tünde