HOZZÁVALÓK 3 DARABHOZ:
25 dkg szeder, 5 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag friss leveles tészta (27 dkg), 5 dkg szeletelt mandula, 1 tojássárgája
1. A szedret összekeverjük 1 evőkanál vízzel és a cukorral, majd alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett felmelegítjük, elkezdjük főzni. Amikor már levet engedett, hozzáadjuk a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, sűrű pépet főzünk. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.
2. A leveles tésztát kiterítjük, a rövid oldalával párhuzamosan 3 egyforma téglalapra vágjuk. Az egyes téglalapokat képzeletben a hosszanti oldalukkal párhuzamosan elharmadoljuk, majd bevagdossuk az oldalukat a tészta egyharmad részéig.
3. A tészta középső harmadára mandulát szórunk, majd ráhalmozzuk a szedres rész harmadát. A bevagdosott tésztadarabokkal befedjük a tölteléket. Mindhárom darabot elkészítjük így.
4. A tészta felületét megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk a maradék szeletelt mandulával. 180 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 20 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 20 PERC
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több leveles tésztával készült süteménnyel együtt.
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina