Édes tészta egy kis csavarral: mákos vargabéles málnaszósszal

Nem túl bonyolult, mégis egészen különleges desszert a vargabéles, amit ezúttal mákkal és málnaszósszal bolondítottunk meg. Nem is fokozzuk tovább a kíváncsiságotokat, inkább mutatjuk a receptet:

HOZZÁVALÓK 6-8 SZEMÉLYRE:

40 dkg szélesmetélt, 25 dkg darált mák, 2,5 dl tej, 15 dkg porcukor, 5 dl hideg habtejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 10 dkg vaj/margarin, 1 csomag (15-20 dkg) réteslap

A szószhoz: 50 dkg málna, 5 dkg méz

1. A szélesmetéltet lobogó vízben puhára főzzük, leszűrjük. A mákot feltesszük főni a tejjel és a porcukor felével. Ha egyet forrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a leszűrt tésztát. Langyosra hűtjük a keveréket.

2. A tejszínt habbá verjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, majd összeforgatjuk a felvert tojásokkal és a reszelt citromhéjjal. Egészen híg ragut kapunk, amit szintén összeforgatunk a mákostésztás résszel.

3. Egy kb. 25×15 cm-es tepsit kivajazunk, kibéleljük egy réteslappal úgy, hogy a lap legalább fele kilógjon. Megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és újabb lapot fektetünk rá. Összesen 4 lapot használunk fel így.

4. A tésztás keveréket a tepsibe halmozzuk, majd betakarjuk a tetejét a kilógó lapokkal. 150 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 1 órát.

5. Közben botturmixszal összekeverjük a málnát a mézzel, végül a vargabéles mellé kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 60 PERC
KALÓRIA 732 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/8. lapszámában jelent meg több izgalmas édes tésztával együtt. 

Recept: Hernyák Tomi

Fotó: Gyugyi Péter