Almás morzsapite karamellszósszal, az igazi ínyenceknek

A klasszikus almás pitét szinte mindenki szereti. Ki porcukorral meghintve, ki pedig extra hozzávalókkal fogyasztja, ezúttal viszont igazán különleges formában, karamelles szósszal és morzsásan ajánljuk. Szerintünk nem fogtok csalódni!

HOZZÁVALÓK EGY 20X30 CM-ES TEPSIHEZ:

A tésztához: 20 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás

A töltelékhez: 50 dkg reszelt alma (pl. idared), 10 dkg cukor, 1 (kezeletlen) citrom, 3 dl almalé, 1 csomag vaníliás pudingpor

A karamellszószhoz: 3 dl habtejszín, fél mokkáskanál só, 40 dkg cukor

1. A töltelékhez összekeverjük a reszelt almát, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, 2 dl almalevet. Felforraljuk, majd besűrítjük a maradék 1 dl almalében elkevert vaníliás pudingporral. Sütőlemezre vagy tálcára öntjük, és hagyjuk kihűlni.

2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel, a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojást. Tésztává dolgozzuk, de nem gyúrjuk sokáig, hogy ne lágyuljon el.

3. A tészta felét egyenletesen belereszeljük egy 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe. Rárétegezzük a tölteléket, majd ráreszeljük a tészta másik felét. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 25-30 perc alatt.

4. Amíg sül a tészta, elkészítjük a karamellszószt. A tejszínt felforraljuk a sóval. Egy magas falú, világos aljú lábosban megkaramellizáljuk a cukrot, folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejszínt, simára keverjük.

5. Hidegen vagy melegen tálaljuk a felszeletelt pitével.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 25-30 PERC
KALÓRIA 6911 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több különleges gyümölcsös süteménnyel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre