HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
40 dkg sütőtök (pucolt mennyiség), 25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv), 1-1 teáskanál kurkuma és curry-fűszerkeverék, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, kb. 7 dkg zsemlemorzsa, só, frissen őrölt bors, olaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz: 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál frissen őrölt római kömény, 1 teáskanál curryfűszer, 2 dl paradicsomszósz
1. A tököt hámozzuk meg, kockázzuk fel apróra, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót, majd botmixerrel pürésítsük össze. Ízesítsük a curryvel, kurkumával és a zúzott fokhagymával. Adjuk hozzá a tojást és 5 dkg zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk 20 percet pihenni a masszát.
2. Formázzunk belőle kis gombócokat, finoman forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában, és bő, forró olajban süssük ropogósra. Papírtörlőn itassuk le.
3. A szószhoz a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára az olívaolajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd a fűszereket. Enyhén pirítsuk át, öntsük fel a paradicsomszósszal. Forraljuk össze, majd botmixerrel krémesítsük. Ebbe mártogassuk a falafelgolyókat.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
KALÓRIA 495 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/10. lapszámában jelent meg több húsmentes fogással együtt.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta