HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
4 nagyobb édesburgonya, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj
A töltelékhez: 1 csokor újhagyma, olívaolaj, 30 dkg csirkemellfilé, 1 dl szójaszósz, 2 teáskanál méz, frissen őrölt bors, kevés csilipor, 1 szál sárgarépa, 1 csokor retek, 5 dkg olajos mag (pl. mandula, dió, mogyoró, napraforgómag) vegyesen, 1 lime leve, 4 tojás, 1 csokor koriander/petrezselyem
1. A burgonyákat megsikáljuk, megmossuk. A mézet összekeverjük az olajjal, majd megkenjük a mázzal a burgonyákat. Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
2. A töltelékhez a finomra vágott újhagyma felét serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon megpároljuk, majd rádobjuk a felkockázott csirkemellet, megpirítjuk. Hozzáöntjük a szójaszószt, a mézet, borsozzuk és finoman ízesítjük csilivel. 5 perc alatt összefőzzük.
3. A sárgarépát megtisztítjuk, zöldséghámozóval szalagokat szelünk belőle, a retket pedig felkarikázzuk. A magvakat száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára vagdossuk. A tojásokból tükörtojást készítünk kevés olajon, serpenyőben.
4. A megsült édesburgonyákat hosszában bemetsszük (aki szeretné, kissé kivájhatja a belsejét), belepakoljuk a csirkemellet, rászórjuk a maradék újhagymát, a felkarikázott retket, a répaszalagokat, és meglocsoljuk a lime levével. A tetejére tesszük a tükörtojást, megszórjuk aprított korianderrel vagy petrezselyemmel és a magvakkal.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + BURGONYASÜTÉS
KALÓRIA 492 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/10. lapszámában jelent több különleges édesburgonyás fogással együtt.
Recept és fotó: Nagy Tünde