Buddha-tál sütőtökkel, kelbimbóval, gombával, tükörtojással és csilis joghurttal

Az utóbbi időkben kifejezetten népszerűvé vált a Buddha-tál, ami valójában egy mély, kerek tálban tálalt "ételcsoportot" jelent. Tartalma többnyire valamilyen gabona, zöldségek, hús vagy hal és öntet, melyeket az elkészítés után a megfelelő arányban raknak össze a tányérban. Végtelen variáció létezik, mi most egy sütőtökös, gombás, kelbimbós receptet mutatunk meg.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

20 dkg kelbimbó, 4 nagyobb méretű csiperkegomba, 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség), 15 dkg basmati rizs, 1 darab csilipaprika, 3 dl natúr joghurt, só, 2 marék bébispenót, 4 tojás, olaj

1. A kelbimbót megmossuk, kettévágjuk, a csúnya külső leveleit eltávolítjuk. A gombát megmossuk, felszeleteljük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük meghámozott, felkockázott sütőtököt, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

2. Ekkor mellérakjuk a gombát és a kelbimbót, megsózzuk az összes zöldséget, majd további 15 percig sütjük.

3. A rizst enyhén sós, bő vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A csilipaprikát felkarikázzuk, összekeverjük a joghurttal, majd kevés sóval ízesítjük az öntetet. A tojásokból kevés olajon tükörtojásokat készítünk.

4. Négy kerek, mély tálba szétosztjuk a rizst, mellétesszük a sült zöldségeket, a megmosott, lecsepegtetett spenótlevelet, majd meglocsoljuk a csilis joghurttal, és ráhelyezzük a tükörtojást.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 402 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/11. lapszámában jelent további négy Buddha-tállal együtt. 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina